"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Μαστροποί στην εξουσία

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΝΕΟ "ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ" ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

(Ενώ οι πάντες ασχολούνται με την... εξάρθρωση της 17Ν)

Ενώ οι πάντες ασχολούνται με την... εξάρθρωση της 17Ν, οι "αναξιοπαθούντες" βιομήχανοι που ευθύνονται για πολύ περισσότερα "εγκλήματα" κατά των εργαζομένων αυτής της χώρας, απ΄ ότι χιλίων 17Ν μαζί, ετοιμάζουν νέο "γιουρούσι". Οι βιομήχανοι επέδωσαν ήδη στην κυβέρνησή (τους) τον κατάλογο των απαιτήσεών τους, με τη σιγουριά ότι αυτή θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να τις ικανοποιήσει. Με σημαία τον "κοινωνικό διάλογο", το ιδανικό πρόσχημα των καιρών για την αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων, κυβέρνηση και κεφάλαιο ετοιμάζονται να λάβουν νέα μέτρα, ακούραστοι και αδίστακτοι στο έργο τους για την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Η παρουσία του υπουργού Εργασίας, Δ. Ρέππα, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, είναι επόμενο να μην ξαφνιάζει. Όπως κανείς δεν ξαφνιάστηκε κι απ΄ τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, ώστε να προωθήσει τις αξιώσεις των βιομηχάνων. Το δεδομένο είναι ότι, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξουν εξελίξεις για όλα τα ζητήματα που έθιξαν οι βιομήχανοι, όπως γίνεται κάθε φορά. Και καμία συνδικαλιστική παράταξη δε θα έχει τότε το δικαίωμα να κάνει την "ανήξερη", αναζητώντας "καλές προθέσεις" σε ένα νέο "κοινωνικό διάλογο". ..

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αφοσίωσή της στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Στο πρόσφατο παρελθόν, θέσπισε τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", ένα από τα βασικά αιτήματα του ΣΕΒ. Νομοθέτησε την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Προχώρησε σε ρυθμίσεις και προανήγγειλε νέες, για την Παιδεία, στο πλαίσιο που έχει, επίσης, θέσει ο ΣΕΒ για την άμεση εμπλοκή του στη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος και τα προγράμματα σπουδών. Ψήφισε τον αντιασφαλιστικό νόμο, που σφυροκοπά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Κι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, ανάμεσα στα χιλιάδες που μπορεί κανείς να ανασύρει, καθώς συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης υποδηλώνει την προσήλωσή της στην εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων αξιώσεων του κεφαλαίου, τόσο του ντόπιου, όσο και του ξένου.

Λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Εργασίας εκτιμούσε ότι πριν τις εκλογές του 2004 δε θα έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για μια νέα νομοθετική παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις. Πριν λίγες ημέρες, εμφανίστηκε δεκτικός στις απαιτήσεις για την επικουρική ασφάλιση, την επαγγελματική ασφάλιση και την επαγγελματική κατάρτιση. Την ίδια ώρα, ο "νέος" ΟΑΕΔ επιχειρεί την καταλυτική αλλαγή της "λεγόμενης" αγοράς εργασίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προεδρία της Ελλάδας, ετοιμάζεται να θέσει πρόσθετες παραμέτρους για την παραπέρα μείωση του λεγόμενου "εργασιακού κόστους" και την απασχόληση. Τα σχέδια έχουν εξυφανθεί. Μένει στους εργαζόμενους να το συνειδητοποιήσουν και να προλάβουν την επίθεση της αντεργατικής μηχανής κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πραγματικοί τρομοκράτες, που οι εργαζόμενοι τους γνωρίζουν αιώνες τώρα, ετοιμάζονται να ξαναχτυπήσουν. Χρέος της εργατικής τάξης να αφυπνιστεί. Η βία των αφεντικών δεν πρέπει να περάσει...

Η Συντακτική Επιτροπή του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ

20 Ιουλίου 2002

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Μπράβο» των μεγαλοβιομηχανων στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικο και φορολογικό νομοσχέδιο

Στη λογική τού «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», η ηγεσία του ΣΕΒ, αφού χειροκρότησε τα κυβερνητικά μέτρα που θεσπίστηκαν για το Ασφαλιστικό και εξαγγέλθηκαν για το Φορολογικό, αξίωσε ρυθμίσεις για μεγαλύτερη ασυδοσία στα εργασιακά και όχι μόνον

Τη λαϊκή παροιμία «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», θύμισε η στάση που κράτησε χτες η ηγεσία των βιομηχάνων (ΣΕΒ) απέναντι στην κυβερνητική πολιτική στην - εφ' όλης της ύλης - συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος και άλλα στελέχη της ηγεσίας του ΣΕΒ κράτησαν αυτή τη φορά χαμηλούς τόνους στην κριτική τους προς την κυβέρνηση. Δεν παρέλειψαν, βέβαια, να κάνουν υποδείξεις για συμπλήρωση του νόμου για το Ασφαλιστικό, που ψηφίστηκε πρόσφατα, με νέα μέτρα, καθώς επίσης και τη θεσμοθέτηση πλήρους ασυδοσίας στα Εργασιακά. Ετσι, αφού απένειμαν εύσημα για τον αντιασφαλιστικό νόμο, που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια απαίτησαν την κατάργηση του 8ωρου, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τη γενικότερη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Πάντως, δεν έκρυψαν πως στα ζητήματα οικονομικού περιεχομένου, οι μεγαλοβιομήχανοι, παρά τις επουσιώδεις ...διαφοροποιήσεις, φαίνεται ότι, στα περισσότερα σημεία, είναι ευχαριστημένοι.

Χρησιμοποιώντας μία κινέζικη παροιμία, που αναφέρει ότι «και για το μακρινότερο ταξίδι, χρειάζεται να γίνει το πρώτο βήμα», ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και αρμόδιος για εργασιακά θέματα, Ν. Αναλυτής, χαρακτήρισε το πρόσφατο αντιασφαλιστικό τερατούργημα της κυβέρνησης, ως το «όχημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης». Σημειώνεται ότι μόλις προχτές η ηγεσία του ΣΕΒ είχε την ευκαιρία να καταθέσει τις αξιώσεις της, στον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα. Οπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι, ο υπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι τα ζητήματα που θέτουν θα επιλυθούν σταδιακά και ότι θα συσταθεί και ανεξάρτητη αναλογιστική αρχή, η οποία θα προτείνει και θα «επιλύει» τα προβλήματα του Ασφαλιστικού, με τον τρόπο που επιτάσσει το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Εκμεταλλευόμενος και τις διαβεβαιώσεις Ρέππα, ο Ν. Αναλυτής για το Ασφαλιστικό, ερμήνευσε την ψήφιση του νόμου σαν «μία τακτοποίηση του ασφαλιστικού ζητήματος». Αφού χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» την «έναρξη των μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε στη συνέχεια με νόημα ότι «το Ασφαλιστικό θα είναι πάντα μπροστά μας και καθημερινά θα απαιτούνται νέες ρυθμίσεις», εκφράζοντας τη δυσφορία των βιομηχάνων από την αδυναμία της κυβέρνησης, να ξεκαθαρίσει μια για πάντα με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση Σημίτη «ατολμία». Τα θέματα, που, κατά το ΣΕΒ, πρέπει άμεσα να τεθούν είναι η εξειδίκευση των κανόνων λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, η δυνατότητα μετατροπής των επικουρικών σε επαγγελματικά ταμεία, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση.

Στο στόχαστρο των βιομηχάνων, έχει μπει για τα καλά και η κατάργηση του 8ωρου. Πάλι ο αρμόδιος για τα εργασιακά θέματα, Ν. Αναλυτής, σημείωσε ότι «η επιχείρηση πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη ευελιξία και ο εργαζόμενος τη μέγιστη ασφάλεια», δίνοντας το στίγμα του τι επιδιώκουν οι βιομήχανοι. Με τον «μπαμπούλα» ότι αν οι επιχειρήσεις δε γίνουν ανταγωνιστικές, αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα κ.ο.κ., τότε κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις, και κατ' επέκταση η δουλιά των εργαζομένων. Γι' αυτό, λοιπόν, ο ΣΕΒ, έχοντας εξασφαλίσει τον πιο πιστό σύμμαχό του, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, υποστηρίζει ότι τα θέματα της εργασίας είναι προτιμότερο να ρυθμίζονται με συμφωνίες αυτών που τους αφορούν, δηλαδή των κοινωνικών εταίρων κι όχι με νομοθετικές διαδικασίες. Δηλαδή, αυτά τα θέματα να ρυθμίζονται από το ΣΕΒ και τον Χ. Πολυζωγόπουλο! Ο Ν. Αναλυτής έφερε ως παράδειγμα την Ολλανδία όπου η μερική απασχόληση αγγίζει το 40%, σημειώνοντας ότι αυτή η χώρα έχει επιλύσει πολλά προβλήματα!

Ταυτόχρονα, έθεσαν και το ζήτημα της αναθεώρησης των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, προσδοκώντας τον αποχαρακτηρισμό μιας σειράς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Ο Ν. Αναλυτής σημείωσε ότι πολλά επαγγέλματα δεν είναι πλέον βαριά και ανθυγιεινά, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, ωστόσο, μεταξύ άλλων, κατέληξε στο ζητούμενο. «Οι ασφαλιστικές εισφορές στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι μεγαλύτερες». Αυτό είναι ο βασικός στόχος των βιομηχάνων. Από τη δίνη των αξιώσεων των βιομηχάνων, δεν ξέφυγαν ούτε τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), αφού ο Ν. Αναλυτής ζήτησε, όταν προσλαμβάνονται, να επιλέγονται από τους επιχειρηματίες με γνώμονα τις δεξιότητές τους. Και αυτό, όπως είπε ο Ν. Αναλυτής, θα ωφελήσει τα ΑΜΕΑ, διότι θα τονωθεί το ηθικό τους! Δεν ανέφερε, όμως, ότι για τις προσλήψεις ΑΜΕΑ, οι επιχειρηματίες επιδοτούνται.

Σωστό, αλλά ...δυσνόητο το Φορολογικό

Κατά τα λοιπά, ο ΣΕΒ χαρακτήρισε επίκαιρο και σωστό το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την προσαρμογή των ελληνικών λογιστικών προτύπων με τα διεθνή, εξέφρασε τις ανησυχίες του, μήπως η κυβέρνηση για τις χρήσεις του 2003, λόγω ανετοιμότητας, επιβάλει στις επιχειρήσεις να συντάξουν διπλούς ισολογισμούς, δηλαδή και με το παλιό σύστημα και με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Σωστό, αλλά δυσνόητο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ο. Κυριακόπουλος, το νομοσχέδιο για το Φορολογικό, για το οποίο, όπως είπε, ναι μεν περιλαμβάνει απλοποιήσεις και τον εκσυγχρονισμό του ΚΒΣ (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων), αλλά, γενικά, είναι δυσανάγνωστο.

Αισιοδοξία υπήρξε και στο θέμα της βιομηχανικής παραγωγής, όπου ο παριστάμενος επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Τ. Πολίτης, προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του έτους ο σχετικός δείκτης θα καταγράψει αύξηση για όγδοο συνεχή χρόνο. Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο Ο. Κυριακόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία του UNICE, ανέφερε ότι μάλλον ευνοεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Εκεί που υπάρχει, όμως, σοβαρό πρόβλημα - όπως ειπώθηκε από τον γραμματέα του ΣΕΒ και πρόεδρο της Info Quest Θ. Φέσα - είναι ο αργός ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων του Γ` ΚΠΣ για τις νέες τεχνολογίες (τηλεπικοινωνίες και πληροφορική). Ο ίδιος σημείωσε ότι από το 1 τρισ. δρχ. που έχουν προϋπολογιστεί για τις νέες τεχνολογίες έχουν απορροφηθεί ελάχιστες ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια. Τις ευθύνες γι' αυτό τις απέδωσε στο σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης. Αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας, ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι η αισιοδοξία που υπήρχε στις αρχές του έτους μεταφέρεται πλέον για το 2003, αφού δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανάπτυξη, ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, τόσο χάρη στα κοινοτικά κονδύλια, όσο και στα Ολυμπιακά.

20 Ιουλίου 2002

 

Τελευταία ενημέρωση

19 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία

 


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση 


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)