"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Μαστροποί στην εξουσία

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας γίνεται η κατάλληλη αφορμή για το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών και την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Εφιαλτικό το νέο θεσμικό τοπίο που θέλουν να επιβάλουν οι Αμερικανοί και οι δυνάμεις του συστήματος.


ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γιάννης Ελαφρός

Αμέσως μετά την κατάρρευση του ανύπαρκτου σοσιαλισμού και την υποχώρηση των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, οι Αμερικανοί ανακάλυψαν ένα καινούργιο αντίπαλο. Η τρομοκρατία κάλυψε το κενό του «κομμουνιστικού κινδύνου» και έγινε ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για το αμερικανικό κατεστημένο. Και όπως συνηθίζουν, οι Αμερικανοί διαμόρφωσαν μία ψύχωση για την τρομοκρατία. Η μεγαλύτερη αλαζονεία, που μιλά για τον επερχόμενο αμερικανικό 21ο αιώνα, συναντιέται με τον πιο παθολογικό φόβο. Ένα φόβο χρήσιμο για να περάσουν κατασταλτικά μέτρα. Έτσι, η «Επιτροπή για την εθνική ασφάλεια στον 21ο αιώνα», που εμφανίζεται ως ανεξάρτητη αλλά συμμετέχουν παράγοντες από το Κογκρέσο και το στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο, στην έκθεσή της τονίζει: «Κράτη, τρομοκράτες, και άλλες οργανώσεις δυσαρεστημένων θα αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής ή όπλα που θα μπορούν να προκαλέσουν χάος... Αμερικανοί θα χάσουν τη ζωή τους στο αμερικανικό έδαφος, ίσως μάλιστα και σε μεγάλους αριθμούς»! Καταλαβαίνετε πως λειτουργούν τέτοια τρομοκρατικά κηρύγματα, σε μια χώρα που ευυπόληπτοι πολίτες πηδούσαν από τα παράθυρα ακούγοντας μια ραδιοφωνική φάρσα για εισβολή... εξωγήινων!.
Αλλά η τρομολαγνεία δεν αξιοποιείται μόνο από τις ΗΠΑ. Στη Ρωσία το κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι εκρήξεις βομβών έχουν οδηγήσει στην προληπτική σύλληψη όλων των... μελαχρινών, ενώ το καθεστώς του Γιέλτσιν αφαίρεσε τις άδειες παραμονής από όλους τους Τσετσένους, ακόμα και από τον «πρέσβη» της Τσετσενίας στη Μόσχα. Για το καθεστώς της Τουρκίας, ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» εναντίον των Κούρδων και της επαναστατικής Αριστεράς αποτελεί βασικό στοιχείο νομιμοποίησης του αυταρχικού καθεστώτος.
Ειδικά στις ΗΠΑ, με τις επιθετικές ιμπεριαλιστικές τάσεις, η τρομοκρατία επιτελεί ένα ευρύτερο έργο. Καταρχήν, νομιμοποιεί την ίδια την εξουσία, η οποία πάντα χρειάζεται έναν εχθρό. Το εντυπωσιακό βέβαια είναι, ότι η «τρομοκρατική δράση» διεθνώς είναι πολύ πιο περιορισμένη απ' ότι παλιότερα. Μάλιστα, όλες οι μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων στο έδαφος των ΗΠΑ, αλλά και στην Ιαπωνία και στη Γερμανία, έγιναν από ακροδεξιές, εθνικιστικές ή ρατσιστικές και σκοταδιστικές οργανώσεις. Αυτό όμως, δεν απέτρεψε το Πεντάγωνο να περάσει μέχρι και τη δημιουργία αντιπυραυλικής ομπρέλας! Προφανώς, για την περίπτωση που χώρες σαν το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, που έχουν καταδικαστεί σε λιμό, απειλήσουν τη μόνη υπερδύναμη...
Ποιους θεωρούν τρομοκράτες οι Αμερικανοί; Δεν λείπουν οι παραδοσιακοί «κακοί», δηλαδή τα κινήματα που αντιστέκονται στην Ρax Αmericana. Από τους Παλαιστίνιους και τους Κούρδους, μέχρι την ΕΤΑ και το FΑRC της Κολομβίας. Φυσικά και δεν περιλαμβάνονται οργανώσεις ελεγχόμενες απ' αυτούς, όπως ο UCΚ και πολύ περισσότερο η κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ, της Τουρκίας, αλλά και των ίδιων των... ΗΠΑ.
Αλλά δίπλα σε αυτούς οι αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης» όλο και περισσότερο μιλούν για την άγνωστη απειλή, για τον άγνωστο εχθρό που παραμονεύει στα υπόγεια ρεύματα της εργασιακής υπερεκμετάλλευσης, αλλά και στις πιο σκοτεινές γωνιές της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Ο φόβος του αγνώστου και του ανεξέλεγκτου είναι πιο έντονος. Γι' αυτό οι Αμερικανοί, και μαζί τους οι περισσότερες αστικές εξουσίες του πλανήτη, βάζουν στο στόχαστρο τις σύγχρονες τάσεις ανατροπής, την παραμικρή αντίσταση και ανυπακοή, αλλά ακόμα και την αποκλίνουσα ή την παραβατική συμπεριφορά. Όλα αυτά ερμηνεύονται σαν προεόρτια τρομοκρατίας. Το άγχος τους είναι να τα ελέγξουν όλα, να τα ξέρουν όλα. Φοβούνται και τους μορωμένους χάκερς, αλλά και τις γειτονιές του μίσους.
Και αυτή είναι η βασική διαφορά του σημερινού (αντι)τρομοκρατικού κρεσέντο, με αυτό της δεκαετίας του '70 και του '80. Τότε, προσπαθούσαν να τσακίσουν ένα κίνημα που αμφισβήτησε την κυριαρχία τους. Τώρα, αξιοποιώντας το συντριπτικό συσχετισμό που έχουν υπέρ τους αυτή τη στιγμή, επιδιώκουν να ναρκοθετήσουν, να αλυσοδέσουν από την αρχή τα νέα σκιρτήματα. Να στήσουν τη σύγχρονη ψηφιακή φυλακή τους γύρω από τις τάσεις ανατροπής. Να υψώσουν το αργυρούν παραπέτασμα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού.
Σε αυτή την επιδίωξη οι αστικές τάξεις όλων των χωρών είναι σύμφωνες και δρουν από κοινού. Αλλά η επιχείρηση «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» χρησιμοποιείται από τις ηγεμονικές δυνάμεις του κεφαλαιοκρατικού-ιμπεριαλιστικού διεθνούς πλέγματος (με πρωταγωνιστικό ρόλο των ΗΠΑ) σαν μηχανισμός παρέμβασης στα εσωτερικά των άλλων χωρών. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, αποφασίζοντας ότι το FΒΙ θα δρα στην ουσία ως παγκόσμια αστυνομία υπεράσπισης των αμερικανικών συμφερόντων, θέλουν να μετατρέψουν όσες περισσότερες χώρες μπορούν σε... Κένυα. Προχωρούν σε απαγωγές χωρίς να ρωτούν κανέναν (έτσι απήγαγαν στην Αίγυπτο τον παλαιστίνιο αγωνιστή Χαμντάμ, γνωστό από τη δίκη του στην Ελλάδα), ενώ κατασκοπεύουν χιλιάδες συνομιλίες και ψηφιακά σήματα κάθε είδους μέσω του διαβόητου συστήματος Έσελον. Ταυτόχρονα, παρεμβαίνουν και στην εσωτερική πολιτική ζωή. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθειά τους να εμπλέξουν την ύποπτη τρομοκρατία στην Ελλάδα με την Αριστερά, ειδικά την εξωκοινοβουλευτική, αλλά ακόμα και με κύκλους του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έκαναν σε άλλες χώρες με τις περιβόητες λίστες κατασκόπων της ΚGΒ. Πάνω σε αυτές τις πιέσεις διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας αλλά και ανταγωνισμού με τις διαφορετικές αστικές τάξεις.
Σήμερα, οι ΗΠΑ απαιτούν μία σκλήρυνση της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής του ελληνικού κράτους. Καταρχήν, θέλουν νέο τρομονόμο, που να συμπυκνώνει στοιχεία από τον απαράδεκτο νόμο του Μητσοτάκη, αλλά και από τις αντίστοιχες εφιαλτικές εμπειρίες της θωρακισμένης δημοκρατίας της Ιταλίας και των λευκών κελιών της Γερμανίας.
Στην Ιταλία το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο προέβλεπε: υποχρεωτικά ισόβια κάθειρξη για τους δράστες πολιτικών δολοφονιών. Δυνατότητα κράτηση και ανάκρισης υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγορίας και χωρίς την παρουσία συνηγόρου για τέσσερις ημέρες. Εξουσιοδότηση στην αστυνομία για έρευνες κατοικιών και παρακολουθήσεις τηλεφώνων χωρίς εισαγγελικό ένταλμα. Εξειδικευμένα δικαστήρια στην περίπτωση που δικάζονται τρομοκράτες με αποκλεισμό ενόρκων. Επίσπευση της διαδικασίας της δίκης μετά τη σύλληψη. Δικαστήρια που μπορούν να δικάζουν τόσο αμερόληπτα όπως στην περίπτωση της καταδίκης του Αντριάνο Σόφρι, με βάση την κατάθεση ενός ψευδομάρτυρα 25 χρόνια μετά. Ακόμα και στην Ιερή Εξέταση ίσχυε ότι «ένας μάρτυρας ίσον κανένας»...
Στη Γερμανία, ποινικοποιήθηκε από τους σοσιαλδημοκράτες το 1977 ακόμα και η προφορική έκφραση συμπάθειας προς τις ακραίες οργανώσεις, ενώ το 1972 -πάλι από το SΡD και την κυβέρνηση Βίλι Μπραντ- καθιερώθηκε το τρομερό «Βerufsverbot», που απαγόρευε το διορισμό στο Δημόσιο αριστερών πολιτών.
Ο δε τρομονόμος του Μητσοτάκη εκτός από το χτύπημα στην ελευθερία του Τύπου που επιχειρούσε, είχε και άλλα ευτράπελα, όπως την καθιέρωση του τηλε-χαφιέ, μιας τηλεφωνικής γραμμής που μπορούσε ο οποιοσδήποτε να καταδώσει ανώνυμα. Βέβαια, ο άθλιος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει σε συστηματικό κυνηγητό των «συνήθων υπόπτων», ενώ δεν δίστασε να «καταδικάσει» από το βήμα της Βουλής τον Σκυφτούλη, χαρακτηρίζοντάς τον «κλεφτρόνι των Εξαρχείων»!
Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι οι παραπάνω διατάξεις συνιστούν παραβίαση ακόμα και αυτού του Συντάγματος του 1974 και απαιτούν τροποποίησή του. Πρόκειται δηλαδή για ένα φασιστικής έμπνευσης σχέδιο που αποσκοπεί στον πλήρη εξανδραποδισμό κάθε ίχνους δικαιώματος. Το σημαντικό είναι πως όλες οι ηγεμονικές χώρες του ολοκληρωτικού καπιταλισμού κινούνται σε ανάλογη κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει ανοιχτά τον πόλεμο στο 1/3 του πληθυσμού τους, ενώ το 5% περίπου είναι στη φυλακή ή υπό περιορισμό. Πρόσφατα, η Γερμανική Βουλή αποφάσισε την παραβίαση του συντάγματος, έτσι ώστε να νομιμοποιηθούν οι κοριοί. Σε αυτή την κατεύθυνση, όχι κυρίως λόγω των πιέσεων αλλά λόγω των αναγκών του συστήματος, κινείται και το ελληνικό κράτος. Δεν είναι μόνο ότι μερικά από τα αιτήματα των ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά λυθεί από την ελληνική δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, η παράταση της προφυλάκισης μπορεί να γίνει με τον υπολογισμό του χρόνου προφυλάκισης αθροιστικά για κάθε κατηγορία που σε βαραίνει. Έτσι μπορεί να μείνεις και τέσσερα χρόνια φυλακή, παρά το ότι αθωώνεσαι συνεχώς. Αυτό συνέβη με τη Βασιλική Μίχου και τον Γιώργο Μπαλάφα.
Αλλά το πιο βασικό είναι η αντιμετώπιση του κινήματος και ειδικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς σαν βασικό χώρο των υπόπτων για την τρομοκρατία. Η δημιουργία τμήματος πληροφοριών στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, κοινώς χαφιεδισμού, και η συνεργασία της με την υποδιεύθυνση Ασφαλείας που έχει σαν αντικείμενό της ακριβώς τις ριζοσπαστικές τάσεις δεν αφήνουν καμιά αυταπάτη για την κατεύθυνση των «ερευνών».
Ξεκάθαρη είναι και η γενικότερη τρομοκρατική επέλαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κράτους. Η αντιμετώπιση των αγώνων των εκπαιδευτικών, των αγροτών και των μαθητών, η δαμόκλειος σπάθη της δικαστικής εξουσίας, η ενεργοποίηση του Σένγκεν και της Ευροπόλ (μαζί με τον ευρωεισαγγελέα που θα μας φορτώσουν στη σύνοδο του Τάμπερε), ο εξοπλισμός και τα νέα επιχειρησιακά σχέδια των ΕΚΑΜ-ΜΑΤ (που μετατρέπονται σε στρατοχωροφυλακή), ο παραμορφωτικός φακός των ΜΜΕ, τα πογκρόμ εναντίον των πιο αδύνατων (μετανάστες) και η χρήση ακόμα και των πιο ακραίων μορφών καταστολής απέναντι σε πρωτοπόρες τάσεις του κινήματος (απόπειρες δολοφονίας Κουσουρή, Φωτάκη) δείχνουν ότι η μάχη για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες παίρνει πια εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρα.

Ετοιμάζουν νέο φακέλωμα

ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΚΡΥΦΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΜΑΣ

Με αφορμή το αίμα που βρήκε η αστυνομία μετά την τελευταία επίθεση της 17Ν, οι Αμερικανοί απαιτούν να συγκριθεί το DΝΑ του δείγματος με αυτό των «συνήθων υπόπτων». Μάλιστα, δεν δίστασαν να ζητήσουν το δείγμα των υπόπτων να παρθεί με οποιοδήποτε, ακόμα και παράνομο τρόπο. Με την ευκαιρία «συνέστησαν» τη δημιουργία βάσης δεδομένων DΝΑ, στην οποία θα φακελωθούν γενετικά χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτοι για αριστερή και αντικαθεστωτική δράση!
Το σημαντικό του γενετικού φακελώματος είναι ότι η αναγνώριση μπορεί να έρθει ακόμα και από το πιο μικρό ίχνος, όπως μια τρίχα ή μια σταγόνα αίμα. Ήδη, δημιουργούνται οι πρώτες βάσεις δεδομένων. Στις ΗΠΑ κατασκευάζονται ήδη συσκευές άμεσης, επιτόπου, αναγνώρισης του DΝΑ του υπόπτου, ενώ καταγράφεται το γενετικό υλικό όλων των στρατιωτών. Στις υπηρεσίες ασφαλείας θα καταλήξουν οι σχετικές πληροφορίες από τα νοσοκομεία, αλλά και από χιλιάδες ιδιωτικές εταιρείες που έχουν επιβάλει τεστ DΝΑ. Στη Βρετανία υπάρχει ήδη μια μικρή βάση από το 1995 με 15.000 καταχωρήσεις και αναζητούνται άμεσα νέες «συμμετοχές». Πρόσφατα, ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να δώσουν το γενετικό τους κώδικα, όπως δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Η Φιλανδία μπαίνει ταχύτατα στο κλαμπ, αφού τα πρώτα δείγματα θα παρθούν υποχρεωτικά από τις φυλακές. Ενώ στη Γερμανία, όπου έχουν αρχίσει οι πρώτες δίκες με βάση στοιχεία DΝΑ, συζητείται το γενετικό φακέλωμα όλων των υπόπτων.
Αλλά μαζί με το γενετικό φακέλωμα θα αναπτυχθεί και το ηλεκτρονικό. Βασικός στόχος της αστυνομίας για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Εγκληματολογικών Πληροφοριών. Πρόκειται για ένα τεράστιο ηλεκτρονικό αρχείο συνδεδεμένο με όλη τη χώρα, που θα τροφοδοτείται συνεχώς με στοιχεία και πληροφορίες για το σύνολο της παραβατικής συμπεριφοράς Ελλήνων και ξένων. Καταλαβαίνει κανείς ότι σε συνδυασμό με το δίκτυο Σένγκεν, αυτό το περιβόητο αρχείο μπορεί να κάνει θαύματα.
Ταυτόχρονα, μια σειρά άλλες συσκευές επιτήρησης (από κάμερες και υποκλοπείς κειμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι τηλεκοριούς) τίθενται στην υπηρεσία της κρατικής τρομοκρατίας εναντίον των εργαζομένων.

Τελευταία ενημέρωση

03 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία

 


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση 


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)