"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Μετανάστες

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ

ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ!

Δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 15 Σεπτεμβρίου 2001

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οι φτωχοί κάτοικοι του Μαντουδίου αγκάλιασαν τους εξαθλιωμένους μετανάστες δίνοντας από το υστέρημά τους σ΄ αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η τραγική κατάληξη των 280 περίπου οικονομικών μεταναστών, που πετάχτηκαν σαν... τσουβάλια - μετά από πέντε μέρες απίστευτης ταλαιπωρίας - στο Μαντούδι, έφερε ξανά στο προσκήνιο αυτόν τον απάνθρωπο φαύλο κύκλο αιτίας (πώς "γεννιούνται" οι μετανάστες) και αποτελέσματος (πού και πώς καταλήγουν). Η προέλευση των τραγικών προσώπων ενδεικτική, για να μπορεί ο καθένας να κάνει τις "αναλύσεις" του: Κούρδοι, Αφγανοί, Ιρανοί και Παλαιστίνιοι στην πλειοψηφία τους. Άνθρωποι, δηλαδή, προερχόμενοι από χώρες που ασφυχτιούν απ΄ τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που "πνίγονται" απ΄ την καταπίεση και το σκοταδισμό, που νιώθουν στο πετσί τους τα οδυνηρά αποτελέσματα του πολέμου, των εμφυλίων συρράξεων που γεννά η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση...

Η καραβιά λοιπόν που άδειασε στο Μαντούδι την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη τα είχε όλα. Είχε, δηλαδή, όλους τους παράγοντες που ξεριζώνουν χιλιάδες ανθρώπους απ΄ τις εστίες τους και τους σπρώχνουν - επί ματαίω - στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Σύμφωνα με τον ΥΕΝ μόνο φέτος (2001), από την αρχή του έτους έως και την 1 Σεπτέμβρη (πριν δηλαδή περισυλλεγούν οι 280 περίπου του Μαντουδίου την προπερασμένη Τετάρτη και άλλοι 9 την ίδια ημέρα στη θαλάσσια περιοχή Σκανδαρίου της Κω), οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν 2.498 μετανάστες-πρόσφυγες.

Οι οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στο Μαντούδι, είχαν στοιβαχτεί στο αμπάρι ενός δουλεμπορικού πλοίου, πιστεύοντας πως αυτό θα τους οδηγούσε σε μια άλλη καλύτερη ζωή. Η "φυγή" τους αυτή στοιχισε σχεδόν 3.000 δολάρια στον καθένα. Μια ολόκληρη περιουσία δηλαδή. Τι σημαίνουν, όμως, 3000 δολάρια για έναν Κούρδο, έναν Αφγανό ή έναν Ιρανό είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Σχεδόν όλοι τους, για να μαζέψουν αυτά τα χρήματα, αναγκάστηκαν αυτά τα χρήματα, αναγκάστηκαν να πουλήσουν χωράφια, σπίτια - με τη δέσμευση πώς θα επιστραφούν απ΄ τα πενιχρά μεροκάματα της Δύσης - όλο του το βιος. Και όταν συλλαμβάνονται, μετά ένα χρονικό διάστημα, χωρίς ένα χαρτί νομιμότητας στη τσέπη στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους χρεοκοπημένοι, μέσα στην απίστευτη χρεοκοπία τους.

Αντί όμως για τ΄ όνειρο της καλύτερης ζωής, έμελλε και γι΄ αυτούς όπως συμβαίνει και με χιλιάδες άλλους να δουν απ΄ τα... σπάργανα την εκμετάλλευση και την απανθρωπιά. Εξαθλιωμένοι όσο δε γίνεται θαρρείς πώς δεν έχουν ξυπνήσει ακόμα από τον εφιάλτη. Τους είδαμε και νιώσαμε μια ανατριχίλα. Ιδίως οι γυναίκες κοιτάζουν σαν τρομαγμένα αγρίμια. Νιώθουν εμπιστοσύνη μόνο στον απλό λαό, στους φτωχούς των φτωχών που ζουν στο Μαντούδι και έσπευσαν να βοηθήσουν τους μετανάστες γνωρίζοντας πολύ καλά τη θα πει φτώχεια και εκμετάλλευση. Σ΄ αυτούς που τους πήγαν μισό πιάτο φαΐ απ΄ το δικό τους λειψό πιάτο. Μία κουβέρτα ένα ρουχαλάκι για τα παιδιά, μπαλωμένο ή ένα ζευγάρι παλιά παπούτσια. Μόνο αυτούς εμπιστεύονται. Τους δικούς τους ανθρώπους, αυτούς που είναι πρόσφυγες στο δικό τους τόπο.

Το ζητούμενο τώρα είναι τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γι΄ αυτούς τους ανθρώπους, όπως και για τους άλλους που περισυνελέγησαν τους τελευταίους μήνες, και αν τους χορηγήσει τη ροζ κάρτα για την έναρξη της διαδικασίας νομιμοποίησής τους. Όπως είναι γνωστό το δίμηνο της διαδικασίας νομιμοποίησης των μεταναστών έληξε και μόνο το 1/3 των μεταναστών κατάφεραν να κάνουν αίτηση για την εξάμηνη προσωρινή παραμονή. Θυμίζουμε ότι στη διαδικασία της λευκής και πράσινης κάρτας το 1998 έκαναν αίτηση για μεν τη λευκή κάρτα 375.000 και κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα 40 ένσημα και το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για πράσινη κάρτα μόνο 230.000. Οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα ένσημα που χρειάζονταν. Για την ανανέωση της πράσινης κάρτας μόνο 115.000 κατάφεραν να κάνουν αίτηση γιατί στην περίπτωση αυτή χρειάζονται 150 ένσημα! Ετσι, τελικά, οι νόμιμοι μετανάστες δεν ξεπερνούν τις 250.000, δηλ. το 1/3 περίπου από αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Είναι ανάγκη να ανατραπεί αυτός ο νέος αντιμεταναστευτικός νόμος 2910/2001, της Βάσω Παπανδρέου, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Θέση δική μας άμεση νομιμοποίηση όλων των οικονομικών μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις.

Να αναφέρουμε ότι, όπως λένε οι ίδιοι οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στο Μαντούδι, άλλοι πέντε από αυτούς πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λόγω των κακουχιών και οι τρεις τούρκοι δουλέμποροι τους πέταξαν στη θάλασσα! Είπαν ακόμη ότι στο πλοίο βρίσκονταν και τρεις Έλληνες δουλέμποροι οι οποίοι δεν συνελήφθησαν.

Ευτυχώς σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, στο Μαντούδι, που οι κάτοικοί του έχουν νιώσει στο πετσί τους όσο κανείς άλλος τι σημαίνει εκμετάλλευση, φτώχεια και εξαθλίωση, οι οικονομικοί μετανάστες βρήκαν ένα απάνεμο λιμάνι. Οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ (που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σαν Σχολές Μαθητείας) είναι ικανές να φιλοξενήσουν όλα αυτά τα άτομα, αν όμως χρησιμοποιηθούν και τα δύο κτίρια, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Οι 280 μετανάστες που έχουν περισυλλεχθεί, έχουν τοποθετηθεί αρχικά σε τρεις μεγάλες αίθουσες (όχι όμως ικανές να φιλοξενήσουν από 70 έως 80 άτομα, αλλά πολύ λιγότερα) και οι 14 γυναίκες και τα 13 παιδιά μεταφέρθηκαν σε μπροστινή αίθουσα του κτιρίου, ξεχωριστά. Κατά συνέπεια, όπως εξάλλου επιβεβαίωσαν και οι γιατροί, ελλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Επίσης είναι απάνθρωπο να κρατούνται όλο το ημερόνυχτο κλεισμένοι σε αυτές τις αίθουσες για να ελέγχεται καλύτερα και με λιγότερα άτομα η φύλαξή τους, ενώ όπως είδαμε υπάρχει τεράστιος χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο προαύλιο. Εξάλλου και οι ίδιοι οι μετανάστες δεν είναι δυνατόν να μπορέσουν να ζήσουν το επόμενο διάστημα κάτω από τέτοιες συνθήκες αμπαριού.

Από κει και πέρα η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (στήθηκε σκηνή - ιατρείο) γίνεται από προσωπικό του ΕΣΥ, των οργανώσεων Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Γιατροί του Κόσμου, καθώς και τμήματος Χαλκίδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει τη σίτιση και τους προμήθευσε στρώματα και σκεπάσματα.

Τελευταία ενημέρωση

03 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)