Make your own free website on Tripod.com

"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Μετανάστες

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΙΝΑ
ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ
Η φιλελευθεροποίηση οξύνει όλες τις αντιθέσεις

ΜΙΝΑ ΑΓΟΡΓΙΑΝΙΤΗ

Στους δρόμους της βιομηχανικής πόλης Ξιανίνγκ της Κίνας τα βρόμικα παιδιά των εξαθλιωμένων εργατών παίζουν εσχάτως ένα καινούργιο παιχνίδι, που λέγεται «Σκότωσε το αφεντικό». Προσποιούνται πως μαχαιρώνουν και στραγγαλίζουν το ένα το άλλο, αναπαριστώντας τη δολοφονία του διευθυντή του τοπικού κρατικού εργοστασίου χημικών ινών από έναν απελπισμένο εργάτη που είχε χάσει τη δουλειά του. Ο συγκεκριμένος, που εκτελέστηκε δύο μήνες αργότερα, καταδικασμένος σε θάνατο από την κινεζική δικαιοσύνη, δεν είναι ο μόνος που προέβη σε μια τέτοια πράξη εν βρασμώ ψυχής, καθώς έβλεπε τη ζωή του να συντρίβεται από τον εφιάλτη της ανεργίας ενώ ο μάνατζερ του εργοστασίου, ψυχρός απέναντί του, αρνείτο να αυξήσει το ποσό της αποζημίωσης. Σε δύο άλλες πόλεις, στην ίδια επαρχία, έχουν αναφερθεί τους τελευταίους έξι μήνες αντίστοιχα περιστατικά. Βεβαίως, δεν οδηγούν πουθενά, καταδεικνύουν όμως το μέγεθος της οργής των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία από τότε που η Κίνα εισήλθε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έχει προβεί σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων απολύοντας χιλιάδες εργάτες με πενιχρές αποζημιώσεις και μηδαμινές δυνατότητες να βρουν αλλού δουλειά. Το μίσος αυτό βρίσκει την έκφρασή του ενάντια στα μέλη της διευθυντικής κάστας, που βουτηγμένα στη διαφθορά πλουτίζουν ανεξέλεγκτα.

Οι εργαζόμενοι των άλλων βιομηχανικών περιοχών της Κίνας είναι θύματα της πορείας φιλελευθεροποίησης που ακολουθεί η χώρα την τελευταία δεκαετία. Στο μάτι του κυκλώνα, όμως, έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα και η εθνότητα των Ουιγκούρ, που κατοικούν στην περιφέρεια Ξιντζιάνγκ, στη δυτική Κίνα. Οι Ουιγκούρ είναι, σύμφωνα με τις στατιστικές της κυβέρνησης, περίπου οκτώμισι εκατομμύρια. Μιλούν την τουρκική γλώσσα και ασπάζονται τον ισλαμισμό. Εναντίον τους η ανώτατη κινεζική ηγεσία διεξάγει το δικό της «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και μετά. «Αν και σχεδόν καμία «τρομοκρατική» ενέργεια δεν έχει διαπραχθεί στην Αυτόνομη Περιφέρεια των Ουιγκούρ του Ξιντζιάνγκ τα τελευταία χρόνια, το τελευταίο εξάμηνο οι αρχές έχουν συλλάβει χιλιάδες άτομα και έχουν επιβάλει νέους περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία και στα πολιτισμικά δικαιώματα. Μερικοί άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε μακρόχρονη φυλάκιση, ενώ άλλοι έχουν εκτελεστεί», καταγγέλλει με έκθεσή της στις 22 Μαρτίου η Διεθνής Αμνηστία. Στη συνέχεια περιγράφει λεπτομερώς την κατάσταση. Ο μουσουλμανικός κλήρος υπόκειται σε έντονο έλεγχο, σε σημείο να έχουν συλληφθεί μέλη του επειδή απλώς δίδασκαν το Κοράνι, ενώ παράλληλα έχουν εκπαιδευτεί 8.000 ιμάμηδες, ώστε να «αποκτήσουν σαφέστερη κατανόηση της πολιτικής του κόμματος για τη θρησκεία και τις εθνότητες», σύμφωνα με την επίσημη διατύπωση. Απαγορεύεται η νηστεία του Ραμαζανίου στα σχολεία, τα νοσοκομεία και το Δημόσιο' μάλιστα, οι μαθητές κινδυνεύουν να αποβληθούν αν αρνηθούν να τη διακόψουν. Κλείνουν τζαμιά ενώ «έχουν μπει στο στόχαστρο όλες οι πιθανές δραστηριότητες διαφωνίας ή αντίθεσης με την κυβέρνηση, περιλαμβανομένης της ειρηνικής έκφρασης απόψεως μέσω ποίησης, τραγουδιών, βιβλίων, φυλλαδίων, επιστολών ή του Διαδικτύου». Διενεργούνται «δημόσιες συγκεντρώσεις καταδίκης», ακόμα και δημόσιες εκτελέσεις, όπως έγινε στις 15 Οκτωβρίου του 2001, με τη δίκη 12 Ουιγκούρ και την εκτέλεση, αμέσως μετά, δύο εξ αυτών.

Η αντιπαράθεση κινεζικής κυβέρνησης - Ουιγκούρ δεν είναι καινούργια. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ο άνεμος των αποσχιστικών τάσεων των τουρκικών πληθυσμών της Κεντρικής Ασίας φύσηξε και σε αυτή την περιφέρεια της Κίνας, εκδηλωνόμενος με βίαιες ένοπλες αντιπαραθέσεις, στρατιωτικές επιθέσεις, εκκαθαρίσεις, διαδηλώσεις, εξεγέρσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες για ένα ανεξάρτητο Ουιγκουριστάν, κάτι που η κινεζική ηγεσία πολέμησε πάντα με λύσσα.

Η οσμή που αναδίνεται πίσω απ όλα αυτά δεν είναι άλλη από αυτή του πετρελαίου. Το Ξιντζιάνγκ, που έχει έκταση όσο η μισή Ινδία, είναι πλούσιο σε πετρελαιοφόρα κοιτάσματα. Επιπλέον, είναι ο τελικός προορισμός ενός γιγαντιαίου αγωγού, που όταν κατασκευαστεί θα μεταφέρει πετρέλαιο από το δυτικό Καζακστάν, το οποίο στη συνέχεια θα διοχετεύεται σε έναν άλλο αγωγό και θα καταλήγει στην Ιαπωνία. Πρόκειται δηλαδή για έδαφος εξαιρετικής σημασίας για την κυβέρνηση της Κίνας, η οποία με αυτόν τον τρόπο παίρνει ενεργά μέρος στο μοίρασμα των πετρελαίων της Κασπίας. Προκειμένου λοιπόν να διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής, είναι αναγκαίο να κρατήσει υποταγμένους τους Ουιγκούρ, οι οποίοι εξεγέρθηκαν για τους δικούς τους πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αμέριστη υποστήριξη που προσέφερε η Κίνα στους Αμερικανούς όταν εξήγγειλαν την επίθεση κατά του Αφγανιστάν, καθώς έτσι εξασφάλιζαν την ανοχή τους, ώστε να λύσουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα με την «τρομοκρατία». Πόσο μάλλον που στην περίπτωση των Ουιγκούρ ήδη από το 1999, σύμφωνα με τη Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε, δυτικές μυστικές υπηρεσίες είχαν διαπιστώσει την επαφή ομάδων τους με το δίκτυο του μπιν Λάντεν!

 

Τελευταία ενημέρωση

03 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)