Make your own free website on Tripod.com

"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Πολιτισμός

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«ΜΠΙΓΚ ΜΠΡΑΔΕΡ»

Για την άλωση των συνειδήσεων

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί η έκφραση «παράλληλο σχολείο». Με τον όρο αυτό, όσοι τον χρησιμοποιούν θέλουν να επισημάνουν ότι τα παιδιά και η νεολαία, αλλά και οι μεγάλοι (η παιδαγωγική επιδρά σε κάθε ηλικία με διαφορετική δυναμική), εκτός από το σχολείο, που επιδρά σημαντικά στη διαμόρφωση της συνείδησής τους, αυτή διαμορφώνεται από τις ιδέες και αντιλήψεις της κοινωνίας, από τα ΜΜΕ, από όλα όσα ακούει και βλέπει κανείς, δηλαδή από το «παράλληλο σχολείο». Ο κάθε άνθρωπος είναι ανοιχτός σε επιδράσεις και συμπεριφορές, διαφορετικά δε θα είχε νόημα να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο, να παρακολουθήσει ένα θεατρικό έργο κλπ.

Το σχολείο είναι μια αυστηρά ελεγχόμενη κατάσταση για το τι θα μάθει ο κάθε μαθητής. Στο «παράλληλο σχολείο», παρά το γεγονός ότι και εδώ ελέγχεται τι ιδέες θα κυκλοφορήσουν στην κοινωνία, (το σύστημα προστατεύεται), τι μουσική θα ακούμε, τι ιστορία θα μαθαίνουμε και ποια στάση ζωής θα κρατάμε απέναντι στα προβλήματά μας, κάποια πράγματα τους ξεφεύγουν διαφορετικά δε θα γίνονταν και οι επαναστάσεις.

Αυτοί που μιλάνε για παιδαγωγική πρέπει να πάρουν θέση σχετικά με τα τηλεοπτικά σκουπίδια και με κάθε είδος σκουπιδιού που κυκλοφορεί και ρυπαίνει ιδιαίτερα τη νεανική και παιδική συνείδηση. Η παιδαγωγική δεν είναι γενική και αφηρημένη, αλλά σε κάθε θέμα πρέπει να τοποθετείται πολύ συγκεκριμένα. Το συγκεκριμένο ερώτημα είναι αν πρέπει να επιτρέπονται τέτοιες εκπομπές, στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας της αγοράς, πρέπει να αφεθούν ελεύθερες.

Ο λαός, σύμφωνα με το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν την ελευθερία του μπιγκ μπραδερισμού, έχει συμφέρον να μάθει να «καρφώνει» τον διπλανό του, όπως γίνεται στην εν λόγω εκπομπή, έχει συμφέρον να μάθει να κοιτάει από την κλειδαρότρυπα, για να ψυχαγωγείται, έχει συμφέρον να μάθει να χαμογελάει υποκριτικά στο διπλανό του (γιατί αυτό κάνουν στην εκπομπή τη συγκεκριμένη) και στη θέση της αλληλεγγύης για τους άλλους εργαζόμενους να βάλει το δόγμα τού καπιταλισμού «ζήσε εσύ και άσε τους άλλους να πεθάνουν». Η νεολαία πρέπει να μάθει, να έχει ως πρότυπα την άκρατη προβολή των ΜΜΕ, για να είναι επιτυχημένη, τον εύκολο πλουτισμό και έναν τρόπο ζωής που στο κουτσομπολιό της παρέας θα περιορίζονται τα ενδιαφέροντά της και όχι στις συζητήσεις για το μέλλον της και πώς θα γίνει καλύτερο σε έναν καλύτερο κόσμο.

Αυτό μάς λένε ότι ενισχύει τη δημοκρατία. Στην προέκτασή του το θέμα σημαίνει πολύ απλά ότι τα ναρκωτικά πρέπει να είναι ελεύθερα, γιατί είναι αντιδημοκρατικό να τα απαγορεύεις.

Η παιδαγωγική, λοιπόν, τι λέει; Οτι αφήνουμε τα παιδιά, στο όνομα της δημοκρατίας, να διαμορφώσουν μόνα τους συνείδηση ή παρεμβαίνει αποφασιστικά, για να προστατέψει την ευαίσθητη παιδική ψυχή;

Το σχολείο δεν είναι χώρος παροχής ελεγχόμενης γνώσης και παιδαγωγικής;

Μήπως στο όνομα της δημοκρατίας πρέπει να το καταργήσουμε και αυτό και να αφήσουμε τα μεγάλα αφεντικά να ασκήσουν παιδαγωγική μέσω τηλεόρασης;

Φυσικά, οι ευθύνες βαρύνουν πρώτα από όλους αυτούς που έχουν την πολιτική ευθύνη, δηλαδή την κυβέρνηση. Το υπουργείο Παιδείας δε θα έπρεπε να πάρει θέση; Το υπουργείο Πολιτισμού δε θα έπρεπε να πάρει θέση; Ποιος είναι, τελικά, ο ρόλος τους; Η κενή ρητορεία περί παιδαγωγικής και πολιτισμού;

Δεν επηρεάζει, κ. υπουργέ της Παιδείας, η εν λόγω εκπομπή τη διαδικασία της μάθησης σε ένα παιδί, όταν το σχολείο επιμένει ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται», ενώ ο μπιγκ μπραδερισμός μάς διδάσκει ότι, αν καταφέρεις να «ρίξεις» όλους τους άλλους, αν χάσεις την αξιοπρέπειά σου, μέσα σε λίγους μήνες οι δρόμοι είναι ανοιχτοί; Δεν απαξιώνεται η παιδαγωγική εντός της σχολικής διαδικασίας, όταν στο σχολείο διδάσκουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και οι εν λόγω εκπομπές διδάσκουν τη μεθοδευμένη ίντριγκα για το πώς θα τη «φέρουμε» στον άλλον; Δεν έχουν, λοιπόν, αξία τα ιδανικά, ο μόχθος, οι θυσίες της οικογένειας, αλλά τα νέα ήθη.

Έχετε υποχρέωση, κ. υπουργέ του Πολιτισμού, να παρέμβετε ως κυβέρνηση στο τι δείχνουν τα κανάλια, παρά να μιλάτε γενικώς για πολιτιστικές παρεμβάσεις. Να σταματήσετε το βομβαρδισμό των συνειδήσεων από τη βία της τηλεόρασης, από τα σκουπίδια γενικώς.

Δε θα χτίζαμε μια πιο υγιή κοινωνία, κ. πρωθυπουργέ, αν η κυβέρνηση είχε το σθένος να πει «όχι» σε τέτοιου είδους υποκουλτούρα;

Η παιδαγωγική πρέπει να παίρνει θέση απέναντι στα παιδιά, γιατί δε γνωρίζουν το κακό που τους συμβαίνει και δε γνωρίζουν, διότι απλά δεν πρόλαβαν να διαμορφώσουν συνολική αντίληψη για τα πράγματα. Εξάλλου, γι' αυτό υπάρχει και η διαμάχη. Επίσης, η πολιτική και η παιδαγωγική πρέπει να παίρνουν θέση γιατί και οι γονείς δε γνωρίζουν, πώς είναι δυνατόν μια «ευχάριστη παρέα» να κάνει κακό στο παιδί τους. Θα έπρεπε να διδαχτούν τι σημαίνει η αξία των ιδεών και των προτύπων στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών τους, για να είναι σε θέση να γνωρίζουν. Γιατί, αν γνώριζαν, αλίμονο στους κυβερνώντες.

Πίσω από τις εκπομπές υπάρχουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών. Οι ιδιοκτήτες των καναλιών δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι, αλλά το κεφάλαιο προσωποποιημένο.

Η στόχευσή τους είναι το κέρδος, ο ανταγωνισμός της τηλεθέασης, αλλά και ο έλεγχος των ιδεών της νέας γενιάς. Διπλό το κέρδος. Και άμεσο, με την άνοδο της τηλεθέασης και μακροπρόθεσμο με επένδυση σε «αξίες» που ποτέ δε θα τους αμφισβητήσουν την κυριαρχία, αφού η λογική του εύκολου πλουτισμού είναι η λογική του συστήματος.

Οσοι είχαν αυταπάτες για σοβαρά κανάλια και μη θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους, γιατί αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι ο καπιταλισμός υπακούει στους νόμους του δικού του κέρδους και στη μόνη ηθική, αυτήν που τον βοηθάει να παραμείνει στην εξουσία. Ετσι σιγά σιγά όλα τα κανάλια προσπαθούν να κάνουν μπιγκ μπράδερ ή κάτι παρόμοιο, για να κερδίσουν, αγνοώντας τι ζημιά επιφέρουν στη νεανική συνείδηση.

Οσοι είχαν, επίσης, αυταπάτες για ορισμένα πολιτικά κόμματα ότι είναι φορείς δημοκρατικών ιδεών πολιτισμού κλπ. πρέπει πάραυτα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, γιατί όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ψήφισαν να συνεχίσει να προβάλλεται το «Μπ.Μπρ.» και το «BAR», εκτός από το ΚΚΕ που είχε ξεκάθαρη θέση από την αρχή έως το τέλος. Απέδειξαν ότι η ελεύθερη αγορά, δηλαδή ο καπιταλισμός και μάλιστα ο άγριος, προηγείται έναντι όλων των άλλων αξιών και ότι όλα τα άλλα ακολουθούν.

Γνωστός αστός διανοούμενος είχε πει ότι «οι Αμερικανοί έχουν αποικίσει το υποσυνείδητό μας», θέλοντας να σημειώσει ότι τα σημερινά όπλα του καπιταλισμού (εκτός των ήδη γνωστών του NATO) μπαίνουν αθέατα στο σαλόνι μας, μέσω δικτύων και χτυπάνε τη συνείδησή μας.

Γίνεται, πλέον, φανερό ότι η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ελεύθερη αγορά, τον άγριο κανιβαλικό καπιταλισμό, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία, στο όνομα της «δημοκρατίας» τους, δεν αντιστέκονται, αλλά τον βοηθάνε, με τις θέσεις που παίρνουν. Βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση που θα βαθαίνει συνεχώς και ο πολιτισμός θα αντικαθίσταται από τον πολιτισμό του κέρδους του κεφαλαίου.

Απέναντι σε όλους αυτούς, χρειάζεται η κοινωνία, ο λαός να οικοδομεί καθημερινά το μέτωπο για λαϊκή Παιδεία, το μέτωπο για το λαϊκό Πολιτισμό και, με αγώνες και όχι με προσμονές τηλεοπτικών παραθύρων, να απαντήσει οριστικά και αμετάκλητα.

Γιάννης ΝΟΤΑΚΗΣ

Εκπαιδευτικός μέλος ΔΣ Ε'ΕΛΜΕ θεσσαλονίκης

Τελευταία ενημέρωση

01 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)