Make your own free website on Tripod.com

"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Πολιτισμός

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπαρ - Μπιγκ Μπράδερ 2,
όπως ...ΠΑΣΟΚ - ΝΔ!


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Bράδυ 19ης Οκτωβρίου 1986, ώρα καταμέτρησης ψήφων των δημοτικών εκλογών. Σε εκλογικό τμήμα των Αθηνών έκπληκτα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής διαβάζουν την επιστολή ψηφοφόρου (προφανώς αριστερού), που εξηγεί πόσο ?κρίσιμο θεωρεί το δίλημμα Μπέης ή Έβερτ. Η επιστολή εμπεριέχει δεκάδες «αγωνιώδη» διλήμματα, όπως: Την Κική ή την Κοκό, στήθος ή μπούτι, μετά κρομμύου ή άνευ, Μπριζίτ Μπαρντό ή Λολομπριτζίτα... Στις ημέρες μας μπορούμε ανεπιφύλακτα να παραλληλίσουμε την ?κοσμοϊστορική αναμέτρηση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας με την αντίστοιχη του Μπιγκ Μπράδερ 2 και του Μπαρ! Υπερβολή; Η απάντηση δεν είναι μία, αλλά τέσσερις?

Πρώτη: εν αρχή ην η διαδικασία ? Όταν ξεκινούσε το Μπιγκ Μπράδερ 1, το Μέγκα ασταμάτητα λοιδορούσε το καινοφανές «σκουπίδι» του Αντέννα. Τώρα το Μέγκα ορμά ακάθεκτο στη ?σκουπιδιάρα, αλλά ας μην πει κανείς ότι δεν είδε (και δεν σιχάθηκε) τέτοιες οβιδιακές μεταμορφώσεις στη «σοβαρή» κεντρική πολιτική σκηνή! Αμέτρητα τα παραδείγματα. Παραθέτουμε δύο πρόσφατα της περασμένης Τρίτης: «Καταλάβετέ το, το αστυνομικό κράτος τελείωσε», φώναζε οργισμένος ο βουλευτής Β. Μπασιάκος στους επικεφαλής των ΜΑΤ, τα οποία λίγο νωρίτερα είχαν «περιποιηθεί» με δακρυγόνα τους αγρότες. «Ταραχοποιό δύναμη» αποκαλούσε τη Νέα Δημοκρατία ο Τ. Χυτήρης (τουλάχιστον είχε κάποιο ?σοφιστικέ στιλ εκείνος ο «κοινωνικός αυτοματισμός» του Δ. Ρέππα το 1996, εν αντιθέσει προς την ατόφια «παλαιοδεξιά» τρέχουσα ορολογία του Τηλέμαχου. Κάθε χρόνο και πιο καθεστωτικό το ΠΑΣΟΚ και με βούλα?). Ο Τ. Χυτήρης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ήταν ?τόόόσοο «κινηματικό» το 1990-93. Ο Β. Μπασιάκος, του οποίου ο τράχηλος αστυνομικό κράτος δεν υπομένει, είναι στέλεχος του κόμματος που το 1992 διαβεβαίωνε τους αστυνομικούς δια στόματος του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη: «Εσείς είστε το κράτος!».

Δεύτερη: ο ανταγωνισμός των ?ομοίων απαιτεί ορισμένες διαδικαστικές ανανεώσεις. Στους παίκτες που ορίζει η εταιρεία παραγωγής του Μπαρ προστίθενται ακόμη δύο, τους οποίους επιλέγει το κοινό με τηλεφωνική ψηφοφορία. Σαν να λέμε, μια κάποια αλλαγή του εκλογικού νόμου (επί το ?αναλογικότερο) και φυσικά μια συνακόλουθη διεύρυνση του έμψυχου υλικού της εκπομπής. Συγγνώμη, έκανε τίποτε διαφορετικό ο Κ. Λαλιώτης κηρύσσοντας τη μετεξέλιξη του «κόμματος» σε «κεντροαριστερό πόλο»; Πάντως, ο Μπιγκ Μπράδερ 2 καθυστερεί να κάνει ρελάνς, εν αντιθέσει προς τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δια στόματος Γ. Βουλγαράκη σήκωσε το γάντι: «Να πάμε και εμείς για κεντροδεξιό ψηφοδέλτιο, με Μάνο, Ανδριανόπουλο, Σαμαρά?». Μπιγκ Μπράδερ 2 αργείς, γιατί αργείς;

Τρίτη: οι Σειρήνες των δύο ριάλιτι είναι ευκρινέστατες: «Ελάτε σε εμάς, θα γίνετε ?ρόμπες, αλλά θα αποκτήσετε αυτομάτως φήμη, άρα και χρήμα». Κυνικό μεν, αληθές δε. Όντως, η μετατροπή των «ανωνύμων» σε «επωνύμους» μπορεί να αποφέρει κέρδη που δεν θα αρθούν μόλις περάσει το τετράμηνο ή δωδεκάμηνο της διασημότητας (το γνωστό δεκάλεπτο της ρήσης του Αντι Γουόρχολ έχει ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων και δη των τηλεοπτικών). Τα όποια χρήματα εισπράξουν οι παίκτες από συνεντεύξεις, εξώφυλλα κ.λπ. δεν θα επιστραφούν όταν αυτοί ξεχαστούν. Στην πολιτική όμως το «κέρδος» και η «απώλεια» (υποτίθεται ότι) προσμετρούνται διαφορετικά. Όταν το ΠΑΣΟΚ καλεί την Αριστερά να γίνει ?ρόμπα στη μελλοντική κυβερνητική γκαρνταρόμπα, στην ουσία της ζητά να ξεχάσει πόσο γυμνοί νιώθουν σήμερα όσοι ανά την Ευρώπη έχουν ενδώσει στη γοητεία των υπουργικών θώκων. Αμείλικτη η αγωνία της κυβερνητικής Αριστεράς (;) μπροστά στις δημοσκοπήσεις! Οι γερμανοί Πράσινοι κινδυνεύουν σοβαρότατα να μείνουν εκτός Βουλής. Ο αρχηγός του γαλλικού ΚΚ Ρομπέρ Υ υπολείπεται σε ποσοστά της τροτσκίστριας Αρλέτ Λαγκιγιέ! Όσοι εισηγούνται αποδοχή των προσκλήσεων της Χαριλάου Τρικούπη ας απαντήσουν οι ίδιοι εάν είναι λιγότερο διορατικοί ή περισσότερο ολιγαρκείς από τους παίκτες των δύο τηλεπαιχνιδιών. Μπορεί, βρε αδελφέ, να συμβαίνει και το δεύτερο. Μπορεί η «υπεύθυνη πολιτική» στάση να συνοψίζεται στο δόγμα «Στην κυβέρνηση μωρέ τώρα ποιος νοιάζεται για αύριο; Ό, τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει η Κεντροαριστερά μας?»

Τέταρτη: ο λόγος περί ?αυτογνωσίας! Προσφάτως ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης επέκρινε τα τηλεοπτικά κανάλια για το ότι προβάλλουν ανελλιπώς βουλευτές «καραγκιόζηδες»! Οι ίδιοι ποτέ δεν θα χαρακτήριζαν έτσι τον εαυτό τους. Όμως, ο Γιώργος Νάιδας, όταν εμφανίστηκε στην πρεμιέρα του Μπαρ είχε αν μη τι άλλο την έντιμη αυτοσαρκαστική διάθεση να φωνάξει: «Ψώνια όλου του κόσμου ενωθείτε!».

Συμπέρασμα: πώς είπατε; Ιδιωτικά (τηλεοπτικά) βίτσια, σε αντιδιαστολή με τις δημόσιες (πολιτικές) αρετές; Για κάντε μας τη χάρη

Τελευταία ενημέρωση

01 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)