Πολιτικό καφενείο Τετράδια Ψυχιατρικής

Πολιτικό καφενείο

"Ο Μεγάλος Ανατολικός"

Βολές στην επικαιρότητα

Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

Forum

Επικοινωνία

Βιβλίο επισκεπτών

Συνεργάτες

Σύνδεσμοι

  Webmaster: Δημήτρης  

Ανάλυση οθόνης 800Χ600   

Οργάνωση θεμάτων: Βήχος Παναγιώτης   

  Καθημερινή ανανέωση.                                         Αποστολή άρθρων στην: Συντακτική επιτροπή                 Τελευταία ενημέρωση 18 Ιουλ 2002

 

 

Πίσω από την πτώση του 2ου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

Η Iδιωτικοποίηση της Υγείας Σκοτώνει!

      Η σκανδαλώδες ανάθεση του αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην ιδιωτική εταιρία Helitalia είχε τα πρώτα της θύματα το Γενάρη του 2001 όταν έπεσε το πρώτο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 19/1/2001 το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κατήγγειλε:

1. Την αδιαφανή διαδικασία της αγοράς των ελικοπτέρων και των αεροπλάνων του ΕΚΑΒ. Τα ελικόπτερα δεν είναι αντικειμενικά παντός καιρού (γιατί δεν έχουν πλωτήρες και αποπαγοποιητή). Τα αεροπλάνα δε χωράνε το φορείο των ασθενων.

Ποιος τα διάλεξε, ποιος τα πλήρωσε, γι’ αυτούς τους νεκρούς ποιος θα πληρώσει;

2. Την παράδοση της πτητικής εκμετάλλευσης των ιπταμένων μέσων του ΕΚΑΒ με στημένο διαγωνισμό στην ιδιωτική εταιρία HELITALIA και όχι στην Ολυμπιακή η οποία, αφενός, όσο καιρό έλεγχε τα ελικόπτερα δεν έπεσε κανένα και, αφετέρου, έχει από τις καλύτερες υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης στον κόσμο.

Ποιος έστησε το διαγωνισμό, τι ρόλο έπαιξε ο πρώην manager της Ολυμπιακής κ. Λίντς που έκανε την απαραίτητη προσφορά για να βγει έξω η Ολυμπιακή από τον διαγωνισμό;

3. Την ανυπαρξία οργανωμένου και υψηλής ποιότητας Δημόσιου Υγειονομικού Συστήματος σε όλο το χώρο του Αιγαίου, που οδηγεί στην απαράδεκτη κατάσταση να γίνονται χιλιάδες διακομιδές περιστατικών που θα έπρεπε να μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί.

       Ο Υπουργός Υγείας Α. Παπαδόπουλος και ολόκληρη η κυβέρνηση, μετά τις πρώτες βαρύγδουπες δηλώσεις συμμετοχής στο βαρύ πένθος, δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε να αποφεχθεί μια νέα τραγωδία .

Έτσι το Ιούνιο του 2002 και ενώ δεν είχε βγει ακόμα το πόρισμα για το πρώτο, έπεσε και το δεύτερο ελικόπτερο και θρηνήσαμε και άλλα θύματα.

        H ΑΡΣΥΠ (Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Υγείας –Πρόνοιας) σε προκήρυξή της, που μοιράστηκε στους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ και στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η πτώση και του 2ου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ είναι ένα προαναγγελθέν έγκλημα.

Και θα υπάρξει συνέχεια, με κίνδυνο να πέσουν και τα άλλα ελικόπτερα, εάν συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς. Ερωτούμε:

·        Θα αγοραστούν εν όψει του 2004 και άλλα ελικόπτερα του ίδιου τύπου, παρά τα διαπιστωμένα προβλήματά τους και την προμήθειά τους;

·        Τι θα γίνει με τα δύο αεροπλάνα του ΕΚΑΒ που δεν έχουν παραληφθεί ως ακατάλληλα αφού δεν χωράνε τα φορεία ασθενών – δεν υπάρχουν ευθύνες;

Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ

     Από τα πρακτικά της Βουλής προκύπτει ότι έγιναν δυο διαγωνισμοί, που καταγγέλθηκε  ότι μεθοδεύτηκαν κατάλληλα, αφού «ο πρώτος διαγωνισμός ήταν μία φαρσοκωμωδία» ενώ στον δεύτερο ο τότε Άγγλος διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής κ Λίντς έδωσε προσφορά … διπλάσια των Ιταλών, ώστε να αποκλεισθεί η ΟΑ και να δοθεί η πτητική εκμετάλλευση στους Ιταλούς που μας πούλησαν τα ελικόπτερα αυτά.

       Σήμερα, μετά την πτώση των 2 από τα 5 ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, είναι πρόκληση να   παραμένει στα χέρια των ιδιωτών η ευθύνη των πτήσεων. Δεν μπορεί να συνεχίζει να έχει την πτητική εκμετάλλευση και την επιχειρησιακή ευθύνη των κρατικής ιδιοκτησίας πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ μια ιδιωτική επιχείρηση, ούτε η Helitalia που την εκμεταλλευόταν μέχρι σήμερα, ούτε όποια άλλη ετοιμάζουν. 

        Πρέπει να καταγγελθεί αμέσως η σύμβαση και να κηρυχθεί έκπτωτη η Helitalia να της αφαιρεθεί αμέσως η ευθύνη των πτήσεων, και να ανατεθεί στον Κρατικό Αερομεταφορέα, δηλ. στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα με την συμμετοχή όταν χρειαστεί και του Στρατού, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα, όταν τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ δεν επαρκούν.

      Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαλειφθεί ανάλογη με το παρελθόν μεθόδευση για να δοθεί η εκμετάλλευση και η πτητική ευθύνη των πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ σε μία άλλη ιδιωτική εταιρεία, από εκείνες που στο παρασκήνιο διαγκωνίζονται και αλληλοδιαβάλλονται, γιατί και πάλι η μεγιστοποίηση του κέρδους θα υποβιβάσει την ασφάλεια των πτήσεων και θα επαναληφθούν τα ίδια τραγικά αποτελέσματα.

       Για λόγους ακόμη και τυπικής νομιμότητας, αφού η Ολυμπιακή Αεροπλοΐα συμμετείχε στον διαγωνισμό, με την έκπτωση της Helitalia πρέπει αμέσως   ο διαγωνισμός να κατακυρωθεί στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα και να της δοθεί η ευθύνη και  η εκμετάλλευση των πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ.

       Ταυτόχρονα πρέπει να εξετασθεί η δημιουργία κρατικού φορέα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που θα αναλάβει όλη την ευθύνη διαχείρισης των πτητικών του μέσων.  

       Πρέπει ακόμη να υπογραμμισθεί ότι μεγάλος αριθμός αεροδιακομιδών (σχεδόν οι μισές εκτιμούν εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ ) είναι περιττές και γίνονται χωρίς ιατρική ένδειξη ή και αντίθετα από αυτήν. Γίνονται όμως για λόγους κοινωνικούς και πολιτικούς συχνά και παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων, οι οποίοι στην κυριολεξία ‘πουλάνε’ ως εκδούλευση στις τοπικές κοινωνίες την αυτοθυσία και τον θάνατο των συναδέλφων μας.

       Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει υποχρεωτικά  μαζί με τον ασθενή να επιβιβάζεται στο ελικόπτερο και ο τοπικός βουλευτής ή παράγοντας που παρεμβαίνει και πιέζει για την αεροδιακομιδή του ασθενούς για κοινωνικούς λόγους!. (ως 6ος επιβάτης, παίρνει μέχρι 7 άτομα). Έτσι θα ….περιορισθούν σημαντικά οι αεροδιακομιδές!, θα μειωθούν δραστικά οι κίνδυνοι και θα μειωθεί επίσης πάρα πολύ και το κόστος τους.

          Το κόστος των 2.500 περίπου αεροδιακομιδών υπολογίζεται σε 2 με 3 δις δρχ (6 έως 12 εκατομμύρια Ευρώ) το χρόνο. Είναι φανερό ότι με την μείωση των αεροδιακομιδών στις μισές ή και λιγότερες, θα περισσέψουν τουλάχιστον τα μισά από τα παραπάνω χρήματα, τα οποία πρέπει να επενδυθούν σε στοιχειώδη ιατρικό εξοπλισμό και σε προσωπικό στα απομονωμένα αγροτικά και κοινοτικά ιατρεία.

Ειδικότερα για το ΕΚΑΒ, χρειάζονται:

·        Να αναγνωρισθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος   του ως υπεύθυνου Δημόσιου φορέα προνοσοκομειακής περίθαλψης.

·        Να ικανοποιηθούν τα ελάχιστα που ζητούν οι Γιατροί και το Προσωπικό του ΕΚΑΒ για την στοιχειώδη βελτίωση των συνθηκών της εργασίας, της αμοιβής και εξέλιξής τους, και να δοθούν ισχυρά κίνητρα.

·        Να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η άμεση συνεργασία με τα κρατικά μέσα μεταφοράς και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε επείγουσες περιπτώσεις.

·        Για να φθάνει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έγκαιρα, πρέπει να οργανωθεί συνεχής και μεθοδική καθοδήγηση και διευκόλυνση των οδηγών των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από την τροχαία με πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους και τις οδούς διαφυγής από την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

·        Να υπάρξει διαρκής και ουσιαστική φροντίδα για την συνεχή εκπαίδευση και επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ, επάρκεια πτητικών, επίγειων και πλωτών μέσων, αυτονομία τόσο στην πιστοποίηση της ανάγκης διακομιδής (ιατρική ένδειξη), όσο και στην δυνατότητα της διακομιδής (με επίγεια πλωτά ή πτητικά μέσα).

·        Απαιτείται διπλασιασμός των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην Αττική-έχει παραμείνει ο ίδιος από το 1989, 60 ασθενοφόρα, ενώ ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός και οι αντίστοιχες ανάγκες έχουν διπλασιασθεί.

·        Να γίνει αποφασιστικός ο ρόλος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην διοίκησή του.

Το προσωπικό του ΕΚΑΒ σήμερα λειτουργεί σε οριακές συνθήκες, ουσιαστικά καθημερινά με ‘προσωπικό ασφαλείας’ και πολλές φορές στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Έτσι όμως ετοιμάζονται τα επόμενα δυστυχήματα, όχι μόνο στον αέρα αλλά και στους δρόμους, για τα οποία δεν φταίει βέβαια το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που θα είναι και πάλι το θύμα τους.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και των ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η υγειονομική εγκατάλειψη των νησιών του Αιγαίου, αλλά και των άλλων απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών της χώρας μας, συνίσταται στην

 

·        Έλλειψη ακόμη και στοιχειώδους ιατρικού και φαρμακευτικού εξοπλισμού απολύτως απαραίτητου για διάγνωση και πρώτες βοήθειες, και στην

·        Ανεπαρκή στελέχωση με ιατρικό και λοιπό προσωπικό

 

Ειδικά η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου των ανειδίκευτων γιατρών καθιερώθηκε με νόμο της χούντας από το 1968, και το ίδιο καθεστώς ουσιαστικά ισχύει και σήμερα, αφού ανειδίκευτοι γιατροί στέλνονται υποχρεωτικά σε μονοθέσια αγροτικά ιατρεία απομακρυσμένων περιοχών που στερούνται στοιχειώδους εξοπλισμού, έτσι ώστε ούτε η διάγνωση ούτε η πρώτη επί τόπου αντιμετώπιση με πρώτες βοήθειες σε ένα σοβαρό περιστατικό είναι δυνατή, ούτε η μεταφορά του αρρώστου με την συνοδεία του γιατρού είναι εφικτή, αφού ο μοναδικός γιατρός δεν μπορεί να εγκαταλείψει την θέση του – τότε η αεροδιακομιδή είναι η μοναδική διέξοδος.

 

 

 

Χρειάζεται να αλλάξουν πολλά πράγματα, όπως:

 

·        Στελέχωση με ειδικευμένους γιατρούς, τουλάχιστον με την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, σε όλα τα αγροτικά Ιατρεία.

·        Όχι υποχρεωτική θητεία, αλλά κίνητρα για την προσέλκυση των ειδικευμένων γιατρών.

·        Όχι Ιατρεία με ένα Γιατρό

·        Περισσότεροι από δύο γιατροί σε κάθε απομονωμένο Ιατρείο, όπου μπορεί να χρειασθεί διακομιδή, με συνοδεία γιατρού σε σοβαρό περιστατικό.

·        Οργανωμένη Νοσοκομειακή φροντίδα σε κοντινές, με συμβατικά μέσα χρονικές αποστάσεις από τις απομονωμένες περιοχές.

 

 

Απαιτείται ειδική οργανωμένη μελέτη για όλες τις περιοχές που δεν έχουν τακτική συγκοινωνία με συμβατικά επίγεια ή πλωτά μέσα ανεξαρτήτως καιρού, ώστε να εξασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση βέβαιη και σύντομη πρόσβαση σε οργανωμένη νοσοκομειακή φροντίδα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι αποστάσεις στην χώρα μας για πολλούς λόγους (γεωγραφικό, ανάγλυφο, κατάσταση δρόμων, κυκλοφοριακό, καιρικές συνθήκες κλπ) είναι και πρέπει να υπολογίζονται ως χρονικές και όχι ως χιλιομετρικές αποστάσεις.

 

Μεγάλο μέρος από τα ποσά που σήμερα δαπανώνται για τις επείγουσες αεροδιακομιδές (περίπου 2 με 3 δις δρχ. – 6 έως 12 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο), να επενδυθούν σε εξοπλισμό και προσωπικό των απομονωμένων ιατρείων, ώστε η διάγνωση και η πρώτη αντιμετώπιση να γίνεται επί τόπου και η διακομιδή, εκτός από συγκεκριμένα ειδικά επείγοντα περιστατικά, να γίνεται κατόπιν με ψυχραιμία και κυρίως με συμβατικά μέσα, δηλ. με ασθενοφόρα οδικώς ή δια θαλάσσης.

Δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 6 Ιουλίου 2002

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΙΑΝΟΥ

ΣΥΝΘΕΣΑΙΖΕΡ

Για μικρούς, αρχάριους

Για μεγάλους, προχωρημένους

ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗ

Από τον Μουσικοσυνθέτη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΗΧΟ

τηλ. 0109515573 κινητό 0946205678

Δημοσθένους 115 Καλλιθέα 17672

από Μάιο 2002

Γράψε μια λέξη