"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

Αρχείο 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση

02 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το τέλος της πρόνοιας

Τη μεταφορά των μονάδων πρόνοιας στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας, κατάργηση θεραπευτηρίων χρόνιων παθήσεων και εράνους μακράς διαρκείας προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

 Το τέλος της Πρόνοιας ως τομέα της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα θα σημάνει το σχέδιο νόμου για την Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας και πρόκειται να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά των -κατά τόπους- μονάδων και των υπηρεσιών Πρόνοιας στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ) γεγονός που -εκτόςαπό την παραπέρα κατάτμηση των μονάδων- απαλείφει διά παντός την έννοια της Πρόνοιας ή της Κοινωνικής Φροντίδας, όπως την είχε μετονομάσει η κυβέρνηση με το νόμο 2646/1998, και είχε συρρικνώσει απελπιστικά τις ήδη υπολειτουργούσες μονάδες, ενώ περιόρισε ακόμα περισσότερο τις παροχές.

Με το νέο σχέδιο νόμου συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη πολιτική της συρρίκνωσης και των περιορισμών των μονάδων πρόνοιας. Το βασικό χαρακτηριστικό του νόμου 2646/98 ήταν οι συγχωνεύσεις, ενώ δημιουργήθηκε ως κεντρικό όργανο ο Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ), στον οποίο συγχωνεύτηκαν το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας (ΕΟΠ) και το ΠΙΚΠΑ.

Τώρα ο ΕΟΚΦ καταργείται και διατηρείται μόνο το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» με την αρχική μορφή του ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Δηλαδή ο ΕΟΠ και το ΠΙΚΠΑ παύουν να υπάρχουν πια και κατ' όνομα, ενώ οι εργαζόμενοι μετατάσσονται. Στα πλαίσια των ΠεΣΥ θα συνεχιστούν, ύστερα από εισηγήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, οι καταργήσεις, οι συγχωνεύσεις «ολικά ή μερικά των μονάδων κοινωνικής φροντίδας», όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου.

 
Στιγμιότυπο από τη μαχητική πορεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων την περασμένη Πέμπτη
Στα ΠεΣΥ μεταφέρονται τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα και οι παιδικές πολυκλινικές του ΠΙΚΠΑ που είχαν μεταφερθεί στο ΕΣΥ, ενώ τα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) του ΕΟΚΦ θα μεταφερθούν στους οικείους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει ρητά και την κατάργηση μονάδων: Των θεραπευτηρίων χρόνιων παθήσεων Αχαΐας, Εβρου, Κορίνθου, Κομοτηνής και του Κέντρου Προστασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Εβρου.

Η περιουσία, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων που καταργούνται, συγχωνεύονται ή μεταφέρονται περιέρχονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα, στα ΠεΣΥ στα οποία εντάσσονται ως αποκεντρωμένες μονάδες κοινωνικής φροντίδας. Το ΠεΣΥ διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία των αποκεντρωμένων μονάδων του, για τα οποία υπάρχει δέσμευση από τις περί κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών διατάξεις, ειδικά και αποκλειστικά για το σκοπό για τον οποίο αφιερώθηκαν και με τους όρους που τέθηκαν με τις πράξεις εν ζωή ή αιτία θανάτου.

Για το έτος που θα γίνει η μεταβίβαση ή συγχώνευση των φορέων η προκαλούμενη δαπάνη βαρύνει τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, με μεταφορά της σχετικής πίστωσης στους προϋπολογισμούς των φορέων υποδοχής. Για τα επόμενα χρόνια οι πιστώσεις θα εγγράφονται στους προϋπολογισμούς των φορέων υποδοχής.

 
Το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» έχει γονατίσει από την έλλειψη προσωπικού
Τα όργανα διοίκησης των αποκεντρωμένων μονάδων κοινωνικής φροντίδας των ΠεΣΥ είναι η Επιτροπή Διοίκησης και ο πρόεδρος.

Νομοθετούν ξανά ίδια πράγματα

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επανασύσταση -και τη λειτουργία ως ΝΠΔΔ- του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΣΥΚΦ) και του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ), που είχαν συσταθεί με το νόμο 2646/98.

Σκοπός του ΕΚΑΚΒ είναι ο συντονισμός του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα ή οικογένειες που έχουν ανάγκη κοινωνικής βοήθειας. Το ΕΚΑΚΒ θα λειτουργήσει με το προσωπικό του ΕΟΚΦ που καταργείται, ενώ προβλέπεται η προκήρυξη 100 ακόμα θέσεων. Επίσης προβλέπεται και η προκήρυξη άλλων διακοσίων θέσεων μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των περίφημων Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης των ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚ ΑμΕΑ) - είναι συνολικά 22, που δε λειτούργησαν ποτέ.

Κεντρικό ρόλο στο όλο εγχείρημα φαίνεται να ανατίθεται στο ΕΣΥΚΦ που θα διοικείται από εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχει και ο γενικός διευθυντής Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ των σκοπών του ΕΣΥΚΦ η προώθηση του «δημόσιου διαλόγου», η ανάπτυξη εθνικού παρατηρητηρίου για την αναπηρία, η τήρηση Εθνικού Μητρώου Υιοθεσιών και η άσκηση των αρμοδιοτήτων που ανήκαν στον ΕΟΚΦ σχετικά με την ταπητουργία και τις υπηρεσίες οικοτεχνίας του ΕΟΠ.

Πόροι του ΕΚΑΚΒ και του ΕΣΥΚΦ είναι: Επιχορηγήσεις από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων. Δωρεές, κληροδοτήματα και άλλες παροχές τρίτων. Εσοδα από την εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων. Κάθε άλλο έσοδο που προκύπτει από τη δραστηριότητά τους. Εσοδα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων ελληνικών, διεθνών ή μη κερδοσκοπικών Οργανισμών και άλλες ερευνητικές δραστηριότητες.

Η τύχη του προσωπικού

Το προσωπικό των φορέων που μεταφέρονται ή συγχωνεύονται διατηρεί τους κλάδους και τις θέσεις που κατέχει. Οι θέσεις αυτές μετατρέπονται αυτοδίκαια σε οργανικές θέσεις αντίστοιχου κλάδου στο οικείο ΠεΣΥ με την ίδια σχέση εργασίας. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου, που έχει αναγνωριστεί ή διανυθεί στο φορέα από τον οποίο αυτός προέρχεται, λαμβάνεται υπόψη για τη μισθολογική του εξέλιξη.

Ομως οι επιπλέον τακτικές αποδοχές που έπαιρνε ο εργαζόμενος από το προγενέστερο εργοδοτικό του φορέα, πριν την ανωτέρω ένταξη, διατηρούνται ως προσωπική διαφορά, η οποία μειώνεται με οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών ή απολαβών, από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχεται, μέχρι πλήρους εξισώσεως με τις αποδοχές και τις απολαβές της νέας θέσης. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας, που έχει αναγνωριστεί ή διανυθεί στο νομικό πρόσωπο από το οποίο προέρχεται ο υπάλληλος, θεωρείται ως πραγματική υπηρεσία για όλα τα θέματα της υπηρεσιακής του κατάστασης.

Εξισώνονται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται πλέον η ισότιμη μεταχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της πρόνοιας.

Ετσι λοιπόν σε κάθε ΠεΣΥ θα συσταθεί αυτοτελές τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών, το οποίο θα υπάγεται απ' ευθείας στον πρόεδρο του ΠεΣΥ. Στις αρμοδιότητες του τμήματος ανήκουν η διερεύνηση των κοινωνικών αναγκών και των κοινωνικών προβλημάτων σε επίπεδο Περιφέρειας, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας, η επιστημονική εποπτεία, ο συντονισμός και η παρακολούθηση εφαρμογής των προγραμμάτων των αποκεντρωμένων μονάδων, η διοικητική ευθύνη για την κατάρτιση του Χάρτη Πρόνοιας της Περιφέρειας και την αξιολόγηση των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων παροχής κοινωνικής φροντίδας της Περιφέρειας.

Το σχέδιο αναφέρει καθαρά ότι «ο πρόεδρος του ΠεΣΥ συντονίζει τη δράση όλων των μονάδων παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, που ανήκουν στο ΠεΣΥ της περιφέρειάς του».

Ομως εκεί που φαίνεται καθαρά ότι η ισότιμη αντιμετώπιση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι τα άρθρα και οι διατάξεις που αναφέρονται στις προγραμματικές συμβάσεις και τα ειδικά προγράμματα: Για τον καλύτερο συντονισμό δράσης -αναφέρεται- και την αποτελεσματικότερη παρέμβαση σε κοινούς τομείς αρμοδιοτήτων, ιδίως όσον αφορά την κοινωνική επανένταξη και ενσωμάτωση ατόμων και ομάδων, ως και τη μελέτη και εκτέλεση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας επιτρέπεται να συνάπτονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, των λοιπών υπουργείων, των ΠεΣΥ, του ΕΚΑΚΒ και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού μεταξύ τους ή με οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει ειδικώς πιστοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646/1998. Στις προγραμματικές συμβάσεις καθορίζονται το περιεχόμενο του προγράμματος, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, τα της χρηματοδότησης, ο χρόνος ισχύος της σύμβασης, η διαδικασία παρακολούθησης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Ερανοι «μακράς διαρκείας»

Με κοινές αποφάσεις των υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών, όπως προβλέπει το σχέδιο, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης αδειών «Ερανικών Συστημάτων Μακράς Διαρκείας» (ΕΣΜΔ) και οι διαδικασίες διαμόρφωσης, εγκατάστασης και λειτουργίας, καθώς και συλλογής, καταγραφής, αξιοποίησης και ελέγχου των πόρων αυτών.

Ερανικό Σύστημα Μακράς Διαρκείας, όπως εξηγεί το σχέδιο, αποτελεί κάθε μορφή ανάπτυξης δικτύων συλλογής χρημάτων, μέσω της εγκατάστασης ή περιόδευσης συσκευών ή αντικειμένων για χρονικό διάστημα από μια βδομάδα μέχρι έξι μήνες. Τα ΕΣΜΔ αναπτύσσονται σε δημόσιους χώρους και μπορούν να οργανωθούν:

  • από Διεθνείς Οργανισμούς, φορείς, οργανώσεις μη κυβερνητικού χαρακτήρα που έχουν συστήσει επίσημα παραρτήματα στην Ελλάδα και που δεν επιχορηγούνται τακτικά από οποιαδήποτε πηγή του εσωτερικού ή του εξωτερικού, και
  • από συνομοσπονδίες ή ομοσπονδίες συλλόγων ή φορέων που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Η διάρκεια των ΕΣΜΔ θα είναι μέχρι επτά ημερών, μέχρι τριών μηνών και μέχρι έξι μηνών και κάθε διοργανωτής επιτρέπεται να λαμβάνει μέχρι τρεις φορές άδεια ανάπτυξης ΕΣΜΔ κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας. Οι άδειες αυτές εκδίδονται για μη συνεχόμενες περιόδους και για διαφορετικούς χώρους, με την προϋπόθεση ότι στον προγραμματισμό των αρμόδιων υπηρεσιών δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλο φορέα για ανάπτυξη ΕΣΜΔ την ίδια χρονική περίοδο και στον ίδιο χώρο.

Αδειες ΕΣΜΔ μπορούν να εκδίδονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όλο και σε ξένη χώρα που σημειώθηκαν καταστροφές συνεπεία πολέμων ή φυσικών φαινομένων.

Γ. Μ.

Αναδημοσίευση από http://www.rizospastis.gr/wwwengine 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)