Make your own free website on Tripod.com

"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Ολυμπιάδα 2004

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 2004
Εθελοντισμός για το λαό,
κέρδη για τους χορηγούς


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Η τελευταία είδηση που ήρθε από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας ήταν δεόντως αποκαλυπτική για το μέγεθος της εμποροπανήγυρης που στήθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ, χωρίς καμία συναίσθηση ενοχής ή ντροπής, ανακοίνωσε επίσημα στους 47.000 εθελοντές, που επί μήνες δούλευαν σαν ηλίθιοι δωρεάν για την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας τους, ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας, αν και αναγνωρίζει τη συμβολή των εθελοντών στην επιτυχία των αγώνων, παρόλα αυτά αδυνατεί να τηρήσει την υπόσχεσή της και να τους απονείμει τα αναμνηστικά μετάλλια που είχε υποσχεθεί!

Είπε κατά λέξη: «Τα μετάλλια αυτά θα μας κοστίσουν ένα εκατομμύριο δολάρια. Όταν δώσαμε την υπόσχεση για την απονομή των μεταλλίων, ελπίζαμε ότι το κόστος θα το αναλάμβαναν χορηγοί από τον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς όμως δεν βρέθηκαν χορηγοί και δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε άλλο τον προϋπολογισμό μας». Το τι επακολούθησε, με τους αγανακτισμένους εθελοντές να αποκαλούν αφερέγγυους, ανεύθυνους, ψεύτες ακόμη και ξεφτίλες(!) τους διοργανωτές των αγώνων και τους κυβερνητικούς της Αυστραλίας, είναι εύκολο να το φανταστούμε

Ενώ αυτά συνέβησαν πριν δυο εβδομάδες στη μακρινή Αυστραλία, την Τρίτη που μας πέρασε, στην Αθήνα, η Οργανωτική Επιτροπή του 2004 μαζί με την κυβέρνηση, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν, κήρυξαν την επίσημη έναρξη του προγράμματος εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, από τα 147.000 άτομα που θα εργαστούν τις δεκαέξι ημέρες που θα διαρκέσουν οι αγώνες, στόχος είναι οι 60.000 να είναι εθελοντές. Στις ομιλίες που ακολούθησαν περίσσεψαν οι επικλήσεις στο αρχαίο αθάνατο ολυμπιακό πνεύμα και την ολυμπιακή ιδέα, που κινεί γη, ουρανό και φυσικά ανθρώπους να εργαστούν τσάμπα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο πρώτος λόγος που πριν καν ξεκινήσουν τα ολυμπιακά έργα δρομολογείται το πρόγραμμα εθελοντισμού είναι οικονομικός. Καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν 60.000 άτομα για να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ επί εβδομάδες, πρωτίστως θα εξοικονομήσουν μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Έτσι ο προϋπολογισμός των αγώνων, που μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 1,8 τρισ. δραχμές, θα επιβαρυνθεί κατά το ελάχιστο δυνατό με κόστος προσωπικού. Κι ενώ οι εθελοντές, σε ρόλο ορντινάντσας της Γιάννας, θα σκουπίζουν τα στάδια και θα συνοδεύουν τους αθλητές, έναντι μιας αναμνηστικής πλάκας, εάν και εφόσον φυσικά βρεθεί σπόνσορας να την πληρώσει, οι εργολάβοι και οι χορηγοί θα τσεπώνουν δισεκατομμύρια δραχμές! Γι αυτούς το αθάνατο ολυμπιακό πνεύμα δεν υπηρετείται δωρεάν. Πληρώνεται και μάλιστα πολύ ακριβά.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι «ο Ολυμπιακός εθελοντισμός είναι μια ευκαιρία για όλους τους Έλληνες να συμμετάσχουν στην πανηγυρική επιβράβευση της εθνικής μας προόδου». Ενώ ο υπουργός Πολιτισμού ξεκίνησε την ομιλία του θέτοντας το ερώτημα σε ποιον ανήκουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Πριν προλάβει κανένας να απαντήσει ότι ανήκουν στους επονομαζόμενους τοπ χορηγούς, την Κόκα Κόλα και τους κηφήνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, έδωσε ο ίδιος την απάντηση, λέγοντας ότι «ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό, σε όλη την κοινωνία των πολιτών, ανήκουν πρωτίστως και κατ εξοχήν στους νέους ανθρώπους, ανήκουν σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες» και λοιπές τέτοιες μπούρδες, που ομολογουμένως είχαμε να ακούσουμε από τις εκλογές. Αφήνοντας στην άκρη τις αερολογίες του Βενιζέλου, βλέπουμε ότι με το πρόγραμμα εθελοντισμού, για το οποίο θα δαπανηθεί το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 25 δισεκατομμυρίων δραχμών, θα πραγματοποιηθεί μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση προπαγάνδας και ιδεολογικής συναίνεσης. Ζητούμενό της δεν θα είναι μόνο η αποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων από την κοινωνία, που αυτό με τη σειρά του θα φέρει και κόσμο στα γήπεδα, ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο του Σίδνεϊ, αλλά πολύ περισσότερο η εμπέδωση του ιδεολογήματος της ισχυρής Ελλάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα, προκαλεί τουλάχιστον αγανάκτηση η δήλωση η διοίκηση της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή, ότι η συνομοσπονδία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων, ώστε να συμμετάσχουν στα προγράμματα εθελοντισμού! Για φανταστείτε τη ΓΣΕΕ το πρωί να καλεί σε πανεργατικό αγώνα, για να μην ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, και το βράδυ να μαζεύει εθελοντές που θα επιβραβεύουν την εθνική μας πρόοδο.

ΠΡΙΝ 4 Φεβρουαρίου 2001

 

Τελευταία ενημέρωση

03 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)