"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Ολυμπιάδα 2004

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΑΣΟΚΤΗΜΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Μείζον «δημόσιο συμφέρον» επικαλείται η απόφαση του ΣτΕ

Με την επίκληση του μείζονος «δημόσιου συμφέροντος» που έχει η Ολυμπιάδα του 2004, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την προπερασμένη Παρασκευή 25 Γενάρη, με οριακή πλειοψηφία 14-13, άναψε το πράσινο φως για την ουσιαστική καταστροφή του βυζαντινού ιστορικού μνημείου της Ομορφοκκλησιάς του 10ου αιώνα και συνάμα, με ψήφους 22-5, την τσιμεντοποίηση του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς (Βεϊκου). Στη θέση τους θα ανεγερθούν λόγω «δημόσιου συμφέροντος» αθλητικές εγκαταστάσεις για το πινγκ πονγκ και τη ρυθμική γυμναστική της Ολυμπιάδας, χωρητικότητας 6.000 θεατών.

Να θυμίσουμε εδώ πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν κατατεθεί δύο προσφυγές πολιτών, μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων και δημοτικών κινήσεων. Η πρώτη αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ, που έγινε τον Απρίλη του 2001, ήταν κατά της κοινής απόφασης των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού «περί εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων» για την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων στο δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς. Στην αίτηση υποστηριζόταν ότι «με το νόμο 273/99 χωροθετήθηκε το επίδικο έργο σε περιοχή στην οποία ενυπάρχει το προεξέχον Βυζαντινό Μνημείο της Ομορφοκκλησιάς του 10ου αιώνα, χωρίς να διαλαμβάνεται ουδέν για την ύπαρξη προστασίας και ανάδειξη και διάσωση αυτού. Ως εκ τούτου αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς αναιρεί την εκ του συντάγματος προστασία προς το πολιτιστικό περιβάλλον και ως εκ τούτου ο νόμος της χωροθέτησης είναι αντισυνταγματικός». Οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν συν τοις άλλοις και το έγγραφο της 1ης Εφορίας Βυζαντινών Μνημείων (ΑΠ 3704/3-11-2000) προς το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ανέφερε ότι «με την προτεινόμενη κατασκευή του κτιρίου αυτού, συνολικού εμβαδού 32,250 τ.μ. και ύψους 55 μέτρων, σε απόσταση αναπνοής από το μνημείο, η επέμβαση στον περιβαλλοντικό χώρο μπορεί να χαρακτηριστεί ως βάναυση».

Η δεύτερη αίτηση ακυρώσεως, που κατετέθη στο ΣτΕ τον Ιούνιο του 2001, υποστήριζε ότι η έκταση στην οποία έχει χωροθετηθεί το γυμναστήριο πινγκ - πονγκ και ρυθμικής γυμναστικής είναι δασική - αναδασωτέα. Υποστηρίζεται ότι και τα 93,5 στρέμματα του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς περιλαμβάνονται στις υπουργικές αποφάσεις της πολιτείας του 1915, του 1934 και του 1938, με τις οποίες έκταση 10.000 στρεμμάτων «πέριξ της Όμορφης Εκκλησίας» είναι δασική - αναδασωτέα. Παρά όμως τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που προσκόμισαν (ανάμεσα σε αυτά και χαρτογράφηση του ΕΜΠ επί σχετικού χάρτη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου από 1878, από τον οποίο προέκυπτε ότι η περιοχή ήταν δασική με κωνοφόρα δέντρα) στην ολομέλεια του ΣτΕ τα μέλη των περιβαλλοντικών και δημοτικών οργανώσεων και την επίκληση ότι το Ε τμήμα του ΣτΕ με 16 πρόσφατες αποφάσεις του είχε αποφανθεί για το δασικό - αναδωτέο χαρακτήρα 1.219 στρεμμάτων (πέριξ της Όμορφης Εκκλησίας), η ολομέλεια του ΣτΕ με ψήφους 14-13 και 22-5 αντίστοιχα απέρριψε και τις δύο προσφυγές ακυρώσεως, ταυτιζόμενη πλήρως με την κυβέρνηση και τους πολιτικούς της εκπροσώπους λόγω μείζονος «δημόσιου συμφέροντος».

Αλλωστε, δύο κυβερνητικά στελέχη μία μέρα πριν την έναρξη της εκδίκασης των προσφυγών (7/12/2001) στο ΣτΕ πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, από τη Ρώμη, επαναλαμβάνοντας την επισήμανση του Ζ. Ρογκ, ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις των έργων, δήλωνε πως «αυτή η επισήμανση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για μας και ελπίζω να ληφθεί υπόψιν από την ελληνική δικαιοσύνη, που διαδραματίζει πολύ κρίσιμο ρόλο στην Oλυμπιακή προετοιμασία»!!! Ο δε υφυπουργός Πολιτισμού, Ν. Αλευράς, δήλωνε: «Eίμαι σίγουρος πως οι δικαστές του ΣτΕ με την ευαισθησία και την παιδεία που διαθέτουν θα δώσουν τη δέουσα απάντηση σε εκείνους που με σκοπιμότητα θέτουν εμπόδια στην πορεία της χώρας για τη διοργάνωση των καλύτερων Ολυμπιακών Αγώνων»!!!

«Μετά τις προκλητικές και ωμές παρεμβάσεις στους δικαστές του ΣτΕ των Βενιζέλου, Αλευρά και την επίκληση του εθνικού στόχου της Ολυμπιάδας 2004 των Σημίτη - Καραμανλή (Βουλή, 23/1/2002) το εθνικό και δημόσιο συμφέρον θριάμβευσε», μας είπε ο Bασίλης Zαφειράκης, μέλος της Kίνησης Πολιτών Γαλατσίου, και συνέχισε: «Ο εχθρός λαός που υπερασπίζεται τη δημόσια περιουσία και το περιβάλλον κατατροπώθηκε. Ξαναθυμηθήκαμε ότι το 1952 με την επίκληση του εθνικού συμφέροντος έστειλαν στρατιώτες στην Κορέα' για το δημόσιο συμφέρον φυλάκιζαν στη δεκαετία του 50 τους αριστερούς' για τους ίδιους λόγους έκαναν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου το 1967 και τα γεγονότα της Κύπρου το 1974. Η ιστορία δεν ξεχνά!»

O Xρήστος Tσερπάνης, από το Σύλλογο Φίλοι του Δάσους Nέας Iωνίας, Nέας Φιλαδέλφειας, τόνισε πως «στο διαρκές οικολογικό έγκλημα που επιχειρείται στην περιοχή μας και την Aττική με πρόσχημα τη νέα εθνική ιδέα της Oλυμπιάδας 2004 θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

Και σαν να μην έφθανε η παραπάνω απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για το δασόκτημα της Ομορφοκκλησιάς, νέα απόφασή του με ψήφους 17-10 βάζει ταφόπλακα στον ιστορικό χώρο του Μαραθώνα και του υδροβιότοπου Σχοινιά, για να δημιουργηθεί το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο. Έχει πλέον κανείς αυταπάτες για την «ανεξαρτησία» της δικαιοσύνης από το «δημόσιο συμφέρον», που επαγγέλλεται η κυβερνητική εξουσία; Αλλωστε, και ο ίδιος ο εισηγητής της απόφασης στην ολομέλεια του ΣτΕ, Α. Ράντος, είναι και αναπληρωματικό μέλος της ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής!!!

ΠΡΙΝ 3 Φεβρουαρίου 2002

 

Τελευταία ενημέρωση

03 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)