Make your own free website on Tripod.com

"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Περιβάλλον και καπιταλισμός

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΕΤΡΟΛΑ

ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΚΑΙ ΜΑΝΔΡΑ

Γιάννης Λάτσης. Ο μεγαλοβιομήχανος που δεν λογάριασε κανέναν και με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ιστορική πόλη της Ελευσίνας. Οι κάτοικοι της περιοχής τον έχουν παρομοιάσει με τον βασιλιά των Βησιγότθων Αλάριχο, που την άνοιξη του 396 π.Χ. πέρασε χωρίς να συναντήσει αντίσταση τις Θερμοπύλες και λεηλάτησε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της Αττικοβοιωτίας και της Πελοποννήσου. Ο Αλάριχος ήταν αυτός που πριν φτάσει στην Αθήνα πέρασε από την Ελευσίνα και κατέστρεψε το ναό της Δήμητρας, με αποτέλεσμα από τη στιγμή εκείνη να σταματήσουν τα Ελευσίνια Μυστήρια...

Ο Λάτσης τον ξεπέρασε όμως! Αυτός δεν κατέστρεψε κανέναν ναό. Κατέστρεψε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και εξακολουθεί και σήμερα ακόμα ανενόχλητος να καταστρέφει. Ο Αλάριχος του 19ου αιώνα δημιούργησε την ΠΕΤΡΟΛΑ, το διυλιστήριο το οποίο διασχίζεται από δύο εθνικές οδούς και μια σιδηροδρομική γραμμή. Βρίσκεται σε 1,5 χιλιόμετρο απόσταση από τον οικισμό της Ελευσίνας και για τέταρτη φορά επιχειρεί να πετύχει ότι δεν πέτυχε πολλές φορές στο παρελθόν. Με το πρόσχημα της βελτίωσης του περιβάλλοντος, έχει δρομολογήσει εδώ και δύο χρόνια τη γιγάντωση του σημερινού δύσοσμου και ρυπογόνου διυλιστηρίου της!

Βρεθήκαμε στην περιοχή αυτή του Θριάσιου Πεδίου και συζητήσαμε με κατοίκους και μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά της επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ την προηγούμενη Τετάρτη στη μεγάλη διαδήλωση που κατέληξε έξω από την είσοδο των Διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Ήταν πολύς ο κόσμος και μεγάλος ο παλμός σ΄ αυτή την συγκέντρωση. Από το 1998 μας τόνισαν όλοι υπήρχαν πληροφορίες για επεκτατικά σχέδια της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, που επιβεβαιώθηκαν μέσα στο 1999. Μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των επεκτάσεων του 1991 - ήταν η τρίτη απόπειρα του Γ. Λάτση να γιγαντώσει την επιχείρηση και τα κέρδη του - η ΠΕΤΡΟΛΑ επιμελώς, αθόρυβα και μεθοδευμένα σχεδιάζει την υλοποίηση ενός κολοσσιαίου προγράμματος επεκτάσεων ύψους 200 δισ.

Η νέα κεντρική μονάδα καθαρισμού των απαερίων που προτίθεται να εγκαταστήσει η ΠΕΤΡΟΛΑ και με την οποία επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι της γιγάντωσης, εμπεριέχει τον εξής κίνδυνο για την περιοχή: Αν η μονάδα αυτή δεν λειτουργήσει, τότε για περισσότερο από 30 λεπτά της ώρας η Ελευσίνα και οι Εργατικές Κατοικίες Μάνδρας θα "πνιγούν" από τις τεράστιες ποσότητες καυσαερίων και ρύπων που θα απελευθερωθούν!

Ο Γιώργος Μανιτάκης μας βοηθάει πολύ με τις πληροφορίες του και σε ερώτησή μας αν μπορεί να προληφθεί ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης, μας απαντά: "Ένας σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή τέτοιου ατυχήματος είναι η τήρηση των γενικών κανόνων ασφάλειας σε κάθε μονάδα μιας συγκεκριμένης βιομηχανικής περιοχής. Σας μιλάω σαν μηχανικός και σας λέω να σκεφτούμε τι θα γίνει αν ξαναγίνει ένας σεισμός ανάλογος μ΄ αυτόν του προηγούμενου Σεπτέμβρη, μια πλημμύρα ή μια υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή ακόμα και ένα απλό ανθρώπινο λάθος; Όλοι μπορούν να καταλάβουν τη σημασία να υπάρχουν σε κάθε μονάδα οι ελεύθεροι διάδρομοι και οι προβλεπόμενες έξοδοι διαφυγής για τη σωτηρία των εργαζομένων, που προβλέπονται απ΄ τις προδιαγραφές πυρασφάλειας του κάθε εργοστασίου".

Να σημειώσουμε ότι και οι τέσσερις δήμαρχοι (Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας και Ασπρόπυργου) καθώς και τα Σωματεία Εργαζομένων και των Ναυπηγείων Ελευσίνας βρίσκονται στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα. O Aντώνης Χοροζάνης μας λέει ότι στην περίπτωση της ΠΕΤΡΟΛΑ δεν υπήρχε βιομηχανία, η οποία προηγήθηκε των οικισμών. "Εδώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Είχαμε έναν παραθεριστικό οικισμό, η δαντέλα της Ελευσίνας ήταν μια μικρή λουτρόπολη, κι αναγκαστικά και βίαια ήρθε το ΄72 ο Λάτσης και με τη βοήθεια της χούντας έκανε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Αυτό έχει δημιουργήσει συλλογικά απωθημένα στο θυμικό της κοινής γνώμης εις βάρος της ΠΕΤΡΟΛΑ και εις βάρος του Λάτση. Γιατί εδώ έχουμε επιδρομή εις βάρος της πόλης".

Στο Χρήστο Χρηστάκη κάνουμε την ερώτηση: "Τη νέα επέκταση ο Λάτσης τη δικαιολογεί λέγοντας ότι η εταιρία δεν είναι βιώσιμη και χρειάζεται εκσυγχρονισμός της, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα της. Τι απαντάτε εσείς;" . Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: "Όσον αφορά τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, το ΄98 παρουσίασε κέρδη 4 δισ. και το ΄99 κέρδη 12 δισ. Είχαμε δηλαδή, τριπλασιασμό των κερδών της. Πως δεν είναι βιώσιμη μια τέτοια επιχείρηση";

"Εάν τελικά, η επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ γίνει, τι επιπτώσεις θα έχει η ζωή των κατοίκων"; ρωτάμε. Και η απάντηση: "Υπάρχει, ήδη, σοβαρότατο πρόβλημα ρύπανσης απ΄ την επέκταση που ο Λάτσης αποκάλεσε εκσυγχρονισμό το 1987. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της ΠΕΤΡΟΛΑ έχουν παραδεχτεί πως ήδη η βιομηχανία ρυπαίνει την περιοχή. Κι είχαν προσπαθήσει τότε να μας πείσουν ότι αυτή η επέκταση - εκσυγχρονισμός, αυτά τα 6,5 δισ., διατίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος και για την καλύτερη παραγωγή προϊόντων. Την είχαν σχεδόν ονομάσει περιβαλλοντική επέκταση! Αποτέλεσμα ήταν να μεσολαβήσει το δυστύχημα του ΄92 σε πρόσφατα συντηρημένη μονάδα, να σκοτωθούν 14 εργαζόμενοι και να μην τιμωρηθεί κανένας.

Είναι ενδεικτικό πως η μονάδα ντίζελ που έστησαν την περίοδο ΄87 - ΄91 είναι η κύρια υπεύθυνη για όλες τις δυσοσμίες που υπάρχουν σήμερα μέσα στην πόλη. Δυσοσμίες έντονες και ενοχλητικές. Να σας πω επιπλέον ότι η ρύπανση στην περιοχή δεν μετριέται εσκεμμένα. Όλα αυτά σας τα λέω για να τονίσω πως πρόβλημα για την περιοχή υπάρχει ήδη. Εάν συμβεί τώρα η επέκταση, η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι απρόβλεπτα, αλλά και προβλέψιμα τραγική".

Ρωτήσαμε τον Αντώνη Χοροζάνη να μας πει μετά το τραγικό δυστύχημα - έγκλημα για μας, του ΄92, τι έχει γίνει, όσον αφορά την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων. Η απάντηση είναι αυτή: "Μετά το ΄92 ο Λάτσης αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις οδηγίες Σεβέζο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει δεχτεί κανέναν έλεγχο από καμιά υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κράτους. Παράλληλα, κανένα πρακτικό μέτρο δεν έχει παρθεί στην περιοχή μας, όσον αφορά το χώρο διαφυγής των κατοίκων σε περίπτωση έκρηξης του διυλιστηρίου, όπως επίσης δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη μεγάλων χώρων συνάθροισης πολιτών μετά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ένας δρόμος που υπάρχει και έχει χαρακτηριστεί σαν δρόμος διαφυγής είναι ο δρόμος που φεύγει απ΄ την Ελευσίνα και πάει προς τη Θήβα. Εδώ κι έξι χρόνια έχουν παρθεί αποφάσεις να γίνει διάνοιξη αυτού του δρόμου, ακόμα όμως δεν έχει γίνει τίποτα για τη δημιουργία μεγάλων χώρων υποδοχής των κατοίκων. Τα πάντα είναι στα χαρτιά και το κράτος φέρει τρομερές εγκληματικές ευθύνες. Κατά τη γνώμη μου, μάλιστα, ο Λάτσης σε όλα αυτά τα σχέδια που ετοιμάζει έχει την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης".

Νίκος Βιλλιώτης: "Η ΠΕΤΡΟΛΑ επιδίδεται, όλα αυτά τα χρόνια, σε μια παροχολογία μέσα στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να κατευνάσει την κοινή γνώμη έως ότου πετύχει το σκοπό της. "Δωρίζει η ΠΕΤΡΟΛΑ, πληρώνει η Ελευσίνα", λέγαμε κάποτε στις προκηρύξεις μας".

Η αρχή, λοιπόν, για τα σχέδια του Λάτση έγινε στις 17 Ιούνη του 1998, όταν με τη δύναμη του ισχυρού η ΠΕΤΡΟΛΑ ανέτρεψε πράξη του δασάρχη και με διαδοχικές προσφυγές κατόρθωσε να χαρακτηρίσει ως μη δασικά 131 στρέμματα έκτασης που βρίσκονται σε επαφή με την ΠΥΡΚΑΛ, ακριβώς πάνω στη νεκρή ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο εγκαταστάσεων. Σε αυτή ακριβώς την έκταση - ανάσα, η ΠΕΤΡΟΛΑ σχεδιάζει, σύμφωνα με τη μελέτη της, αλλά και τις ομολογίες διευθυντικών της στελεχών, την εγκατάσταση 16 νέων μονάδων που θα καταλάβουν έκταση 110 στρεμμάτων!

Λίγο αργότερα, στις 20 Αυγούστου 1999, η εν λόγω εταιρία κατέθεσε "προς τους αξιότιμους υπουργούς" Γ. Παπαντωνίου, Β. Παπανδρέου και Κ. Λαλιώτη τις προθέσεις της χωρίς φυσικά να υπάρξει καμία αντίδραση ή απαγόρευση απ΄ την πλευρά τους. Μάλιστα, στα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στους τρεις υπουργούς αναφέρεται πώς "η αναβάθμιση του διυλιστηρίου θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την εταιρία, όσο και για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία γενικότερα". Ανάμεσα σ΄ αυτά τα "οφέλη" είναι: Παραγωγή καθαρότερων προϊόντων, σημαντική μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, διασφάλιση 500 θέσεων εργασίας στο διυλιστήριο και δημιουργία περίπου 1.500 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Οχτώ χρόνια μετά την τραγωδία του ατιμώρητου εγκλήματος του 1992, με τους 4 νεκρούς, τους πολλούς τραυματίες και την τρομοκράτηση ολόκληρης της περιοχής η γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ δημιουργεί καινούργιους φόβους. Κανένας δεν πιστεύει ότι θα αυξηθεί η ασφάλεια της περιοχής όταν θα εκμηδενιστεί η απόσταση ΠΥΡΚΑΛ - ΠΕΤΡΟΛΑ, κι όταν μόλις πρόσφατα το Θριάσιο συγκλονίστηκε από τον καταστροφικό σεισμό, που επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τη μεγάλη σεισμογένεια της περιοχής.

Κανένας επίσης δεν πιστεύει ότι η γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ θα αναβαθμίσει το περιβάλλον, όταν δέκα χρόνια μετά τις επεκτάσεις του 1987 οι κάτοικοι της Ελευσίνας καθημερινά βιώνουν τις αφόρητες δυσοσμίες. Και κανένας φυσικά δεν πιστεύει την προπαγάνδα της ΠΕΤΡΟΛΑ για τις νέες θέσεις εργασίας, όταν την περίοδο ΄87 - ΄91 η ΠΕΤΡΟΛΑ υποσχέθηκε απατηλά 150 νέες θέσεις εργασίας - αποσκοπώντας να δημιουργήσει αντίβαρα και ερείσματα στην τοπική κοινωνία και να κατευνάσει τις αντιδράσεις - αλλά μετά την έναρξη λειτουργίας των μονάδων, όχι μόνο δεν προχώρησε σε προσλήψεις, αλλά μείωσε το προσωπικό κατά 50%!!! Κανένας επίσης δεν πιστεύει πως η ΠΕΤΡΟΛΑ και ο Λάτσης κάνουν ότι θέλουν χωρίς τη αμέριστη βοήθεια του κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Ο Γ. Λάτσης, εξάλλου, ήταν σαφέστατος στις συναντήσεις του με τους πρωθυπουργούς: "Εγώ είμαι το αφεντικό σας φαιδροί πολιτικάντηδες"...

Με τα συνθήματα "θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας" και "όχι στις νέες επεκτάσεις", κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου είχαν διαδηλώσει και πάλι ντάλα καλοκαίρι την αντίθεσή τους στα σχέδια του Λάτση τη Δευτέρα 3 του Ιούλη έξω από το μέγαρο "Παλλάς - Αθηνά", που ανήκει στον όμιλο Λάτση. Οι διαδηλωτές είχαν κάνει τότε ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στις επεκτάσεις των διυλιστηρίων.

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημοσιεύτηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ το Δεκέμβρη του 2000

 

Τελευταία ενημέρωση

13 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία

 


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση 


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)