"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Περιβάλλον και καπιταλισμός

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΡΙΑΣΙΟ:

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

(Να μην αποπροσανατολιστούν οι μεγάλες κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχουν "κακά" και "καλά" αφεντικά).

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο αγώνας των κατοίκων στο Θριάσιο καθώς η δική τους ανάγκη για ανθρώπινη ζωή συγκρούεται με ένα πολυδαίδαλο πλέγμα συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και της ασκούμενης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής βρίσκεται σήμερα σε σημείο καμπής και κινδυνεύει ουσιαστικά να συντριβεί στις συμπληγάδες του "καλού" και "κακού" αφεντικού, όπου "κακός" είναι ο έτσι κι αλλιώς κραγμένος Λάτσης και καλοδεχούμενοι όλοι οι άλλοι! Η ΠΕΤΡΟΛΑ χρησιμοποιεί αυτή την αντίφαση που κάποιοι τροφοδοτούν και ενισχύουν, διοχετεύοντας τον ισχυρισμό πως η επέκτασή της εμποδίζεται από άλλα οικονομικά συμφέροντα που "υποκινούν" τις κινητοποιήσεις! Ο αγώνας λοιπόν των κατοίκων και των φορέων είναι επιτακτική ανάγκη να μη μείνει στο αίτημα για τη μη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ αλλά κατά του συνόλου των αιτιών που επιβαρύνουν την περιοχή και τέτοιο περιεχόμενο πρέπει στο εξής να έχουν οι κινητοποιήσεις γιατί αλλιώς το αδιέξοδο θα παραμείνει και το μόνο που θα σπέρνεται από τους επιτήδειους θα είναι η απογοήτευση.

Για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή πρέπει να αναφέρουμε ότι από τις 80 βιομηχανίες της Αττικής με κατανάλωση καυσίμου πάνω από 1.000 τόνους μαζούτ το χρόνο, οι 20 βρίσκονται στο Θριάσιο Πεδίο. Αυτό, όμως, το 1/4 του συνόλου των μεγάλων βιομηχανιών της Αττικής καταναλώνει το 52,3% του μαζούτ του συνόλου στην Αττική (από τους 719.000 τόνους της Αττικής οι 376.350 καίγονται στο Θριάσιο).

Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι ικανό να εξηγήσει την κοινή συνείδηση - όσων έχουν περάσει έστω και μία φορά από το Θριάσιο - που ταυτίζει την περιοχή με το μαύρο χρώμα, που τη θεωρεί έναν κρανίου τόπο ανάξιο να ζει κάποιος και να μεγαλώνει παιδιά εκεί. Αυτή, βέβαια, η συνείδηση - ακριβώς γιατί είναι συνείδηση περαστικού επισκέπτη - δεν εμποδίζει καθόλου το κεφάλαιο να στοιβάζει δεκαετίες τώρα χιλιάδες μισθωτούς σκλάβους στην περιοχή προκειμένου να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν πιο φτηνό εργατικό δυναμικό κοντά στα εργασιακά γκέτο.

Το πρόβλημα άρχισε να παρουσιάζεται όταν οι επί δεκαετίες εκβιασμένοι για ένα μεροκάματο εργατοϋπάλληλοι της περιοχής άρχισαν να συνειδητοποιούν οι ίδιοι, μέσα από την παρέμβαση του οργανωμένου εργατικού κινήματος, όχι απλά πως δεν είναι μόνο μηχανές παραγωγής υπερκερδών, αλλά και πως αυτό το δόλιο μεροκάματο δεν είναι καθόλου ανάγκη να εξασφαλίζεται πάντα με απόλυτη υποταγή στο μεγάλο αφεντικό. Και πως - ακόμα χειρότερα για τ΄ αφεντικά - ως εργάτες έχουν δικαιώματα πολύ περισσότερα απ΄ όσα η μέχρι τότε ποδηγετημένη με πολλούς τρόπους συνείδησή τους επέτρεπε να κατανοήσουν ότι έχουν.

Η πορεία συνειδητοποίησης των κάποτε αγροτο-εργατών του Θριασίου, που εδώ και δεκαετίες συνιστούν ένα καθαρόαιμο τμήμα της εργατικής τάξης, μπορεί να γίνει αντικείμενο έρευνας πολλών πανεπιστημιακών διδακτορικών. Εμείς απλά θίγουμε το θέμα για να γίνει περισσότερο κατανοητή η κατάσταση και οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή:

Εξωτερικά, ένα σημαντικό μέρος του ντόπιου πληθυσμού εμφανίζεται σε κινητοποίηση με σημείο συσπείρωσης ένα τυπικά περιφερειακό πρόβλημα: Την προοπτική επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ εκεί που μιάμιση δεκαετία πριν λειτουργούσε η υαλουργία ΟΟΥΕΝΣ. Επέκταση που φέρνει την ΠΕΤΡΟΛΑ σε κατάσταση μεσοτοιχίας με τα πυρομαχικά της ΠΥΡΚΑΛ, την οδηγεί ακόμα πιο κοντά στη ζώνη κατοικίας, φράζει τελεσίδικα κάθε πιθανότητα πρόσβασης στο θαλάσσιο μέτωπο. Εύκολα, όμως, διαπιστώνει κάποιος πως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος κινητοποίησης των κατοίκων. Η Ελευσίνα, η Μαγούλα, η Μάνδρα, το σύνολο του πληθυσμού του Θριάσιου γνωρίζει σήμερα πως με το νέο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στον Ασπρόπυργο και το σχεδιαζόμενο τέρμιναλ εμπορευματοκιβωτίων στο ύψος της "Χαλυβουργικής" αλλάζει το παραγωγικό "στάτους" στην περιοχή. Άλλου τύπου επιχειρήσεις - του ευρύτερου πεδίου της διαμετακόμισης εμπορευμάτων - παίρνουν ήδη θέση κατά μήκος του υπό κατασκευή νέου οδικού άξονα. Διαμορφώνονται νέες ανάγκες για κατοικία και επιχειρηματικά κέντρα. Ορατή είναι ήδη η προοπτική και για σημαντική αύξηση της αξίας γης. Προοπτική την οποία παρεμποδίζουν σημαντικά οι επεκτάσεις των διυλιστηρίων, τόσο του Ασπροπύργου, όσο και της ΠΕΤΡΟΛΑ, με την παραπέρα περιβαλλοντική επιβάρυνση που συνεπάγεται. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι όχι μόνο τα διυλιστήρια δεν πρόκειται να φύγουν από την περιοχή, αλλά θα υπάρξουν και παραπέρα επιβαρύνσεις από την κατάργηση του ΠΔ 84/84 που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο αγώνας των κατοίκων με μόνο αίτημα τη μη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ εμφανίζει ήδη σημάδια αδιεξόδου. Και όσο οι κινητοποιήσεις και τα αιτήματα θα παραμένουν εγκλωβισμένα μόνα στην περί την ΠΕΤΡΟΛΑ αντίθεση, κινδυνεύουν να είναι αδιέξοδα. Η εγκληματική δράση του μεγάλου κεφαλαίου είναι αυτό που κύρια πρέπει να αντιμετωπιστεί και όχι μόνο στη γειτονιά της Ελευσίνας, βέβαια.

Κοινό μυστικό, εξάλλου, είναι πως παράλληλα με τις επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή και του αεροδρομίου της Ελευσίνας σε χώρο στάθμευσης των γνωστών AWACS, με τον επίσης γνωστό καθοριστικό ρόλο που παίζουν στα διόλου αθώα παιχνίδια διείσδυσης. Οι πληροφορίες που θέλουν τον αμερικάνικο 6ο στόλο να επανακάμπτει στην περιοχή συμπληρώνουν μια εικόνα γνώριμη από το... 1972.

Τελειώνοντας να πούμε πώς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως όσο αυτός ο αγώνας που διεξάγουν οι κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου δεν θα στρέφεται αποφασιστικά κατά του συνόλου των αιτιών που επιβαρύνουν την περιοχή θα οδηγείται σε αδιέξοδο. Παρ΄ όλα αυτά ο αγώνας που ήδη γίνεται διατηρεί τη σημασία του και για το μέγεθος του κολοσσού με τον οποίο κοντράρεται, αλλά και σαν διαδικασία που φέρνει όλο και πιο κοντά τη συνολικότερη σύγκρουση της εργατικής τάξης και ευρύτερων ομάδων πληθυσμού με τα μεγάλα συμφέροντα. Όμως το ποια κατεύθυνση και πιο περιεχόμενο θα πάρει από δω και μπρος θα κρίνει και την έκβαση αυτού του αγώνα.

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 7 Ιούλη 2001

 

Τελευταία ενημέρωση

13 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία

 


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση 


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)