"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

Αρχείο 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΑ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Το ναυπηγείο τελικά το απέκτησε η γερμανική HDW, η οποία όμως έχει πουληθεί και αυτή σε θυγατρική της αμερικανικής τράπεζας Bank One, αλλά που πίσω και από αυτή βρίσκονται οι πολεμικές βιομηχανίες Northrop Grumman και General Dynamics

BHXOΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μας έχουν απασχολήσει και άλλες φορές με τις παλινωδίες και τα ρεζιλίκια της κυβέρνησης. Σήμερα θα μας απασχολήσει μία άλλη πλευρά αυτού του σκανδάλου, του ξεπουλήματος των ναυπηγείων. Γιατί μπορεί η ιδιωτικοποίηση να επετεύχθη τελικά και να απομένει μόνο η τελετή - φιέστα παράδοσής τους στη γερμανική εταιρία HDW/FS. To ξεπούλημα όμως αυτό εκτός όλων των άλλων ενισχύει την εξάρτηση της χώρας ακόμα περισσότερο στο ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο, και μάλιστα στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών. Και αυτό το λέμε γιατί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετατρέπονται σε ένα αμιγώς πολεμικό ναυπηγείο, υπό τον έλεγχο του επίσης πολεμικού ναυπηγείου της γερμανικής HDW, η οποία με τη σειρά της έχει πουληθεί στην αμερικανική One Equity Partners. Αν και η τελευταία θεωρείται θυγατρική της Bank One, της τράπεζας του Σικάγου, είναι αδιαμφισβήτητο, πλέον, ότι πίσω από αυτή βρίσκονται οι κολοσσιαίες αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, η Northrop Grumman και η General Dynamics.

Βέβαια, η παράδοση άλλης μιας μονάδας στρατηγικής σημασίας απευθείας στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός για τις διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις. Εκείνο που διαφοροποιεί τη μέχρι σήμερα εικόνα που παρουσιάζει η πολιτική του ξεπουλήματος είναι ότι η κυβέρνηση παραχώρησε μια παραγωγική μονάδα στρατηγικής σημασίας, με "προίκα" τρισεκατομμυρίων δραχμών, στους διεθνείς προμηθευτές του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος. Δεν θα επεκταθούμε σε όλα όσα έχουν συμβεί και έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφερθεί, τα τελευταία χρόνια στο ναυπηγείο. Θα επιχειρήσουμε μόνο, με συνοπτικό τρόπο, να δούμε, ποιοι και γιατί είχαν συμφέρον από την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου και του τελευταίου υπό μερικό δημόσιο έλεγχο ελληνικού ναυπηγείου, και ποιες είναι oι συνέπειες.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πώς ο υπ΄ αριθμόν ένα κερδισμένος από την παραχώρηση του Σκαραμαγκά είναι εν γένει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Τόσο από την οικονομική πλευρά του θέματος, όσο και από την πλευρά των εντυπώσεων. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η "άποψη" του ΣΕΒ, που αξιώνει να πουληθούν τα πάντα, και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καν το τίμημα. Στην προκειμένη, βέβαια, περίπτωση το τίμημα ήταν ανύπαρκτο. "Ανέρχεται" στα 2,1 δισεκατομμύρια δραχμές. Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται η "προίκα" του Σκαραμαγκά, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του αγγλικού οικονομικού πρακτορείου AFX, δύο μέρες μετά την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος, που επικαλείται στοιχεία της HDW και αναφέρεται σε αναθέσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και των άλλων δημοσίων οργανισμών, ανέρχεται σε 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Είναι γεγονός, και καταγράφηκε από τις αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γ. Παπαντωνίου, τη μέρα της υπογραφής παραχώρησης των ναυπηγείων, ότι οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν εξασφαλίσει και άλλες παραγγελίες, το συνολικό ύψος των οποίων δεν ανακοινώθηκε. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι γνωστό, ότι ο ΟΣΕ υποχρεώθηκε να μη διεκδικήσει από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ρήτρες για την καθυστέρηση στην εκτέλεση παραγγελιών, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, αλλά τη ζημιά αυτή θα την πληρώσει το ελληνικό δημόσιο προς τον ΟΣΕ, με τον όρο μάλιστα ότι το ποσό αυτό θα περικοπεί από τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τον ΟΣΕ.

Είχαν και έχουν συμφέρον μια σειρά κυβερνητικών παραγόντων, που εμπλέκονται με τις προηγούμενες αναθέσεις στη HDW για την κατασκευή τριών συν ένα, δηλαδή τεσσάρων, υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Παραγγελίες που αποκαλύφθηκε ότι είναι κατά πολύ υπερτιμολογημένες. Έτσι, με την παραχώρηση του Σκαραμαγκά φαίνεται να κλείνει αυτό το ζήτημα, αφού, πλέον, δεν αναμένεται η διεξαγωγή κάποιας έρευνας για τον καταλογισμό ευθυνών. Συμφέρον είχαν - και αποδείχθηκε ήδη από την πρώτη στιγμή - τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ναυπηγείου, Σ. Εμμανουήλ, όσο και ο συνδικαλιστής και μεγαλοπαράγοντας του ΠΑΣΟΚ στο ναυπηγείο Γ. Κοντάκης. Ο μεν πρώτος, με τη μεταβίβαση των ναυπηγείων διορίστηκε πρόεδρος του νέου ΔΣ, ο δε δεύτερος, για τις υπηρεσίες του, διορίστηκε μέλος του ΔΣ. ..

Μπορεί οι Γερμανοί να ανακηρύχτηκαν τα νέα αφεντικά του Σκαραμαγκά, εντούτοις το μέλλον τους επαφίεται πλέον σε αμερικανικά χέρια, αφού η HDW ήδη έχει πουληθεί, όπως γράφω στην αρχή, στην αμερικανική One Equity Partens. Τον περασμένο Φλεβάρη, όταν ανακοινώθηκε στη Γερμανία η εξαγορά της HDW από τους αμερικανούς, ξέσπασε σάλος, αλλά γρήγορα καταλάγιασε. Τι συνέβη και κόπασε γρήγορα ο σάλος;

Η HDW, ως πολεμικό ναυπηγείο, και κατά κύριο λόγο κατασκευής συμβατικών υποβρυχίων, κατέχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, την κορυφαία τεχνολογία και τεχνογνωσία στο είδος σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά στην κατασκευή υποβρυχίων που δεν κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Την ενέργεια την παρέχουν κύτταρα καύσιμης ύλης, τα οποία παράγουν από οξυγόνο και υδρογόνο συνεχές ρεύμα, μάλιστα με έναν εντυπωσιακό βαθμό απόδοσης, που ανέρχεται στο 68%. Συνεπώς αυτού του τύπου τα υποβρύχια είναι κατά πολύ ανεξάρτητα από εξωτερικό αέρα, με αποτέλεσμα να μπορούν να δρουν υποβρυχίως ακόμα και βδομάδες, ενώ φέρουν και οπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Η αμερικανική πολεμική βιομηχανία έχει σταματήσει εδώ και περίπου 40 χρόνια να κατασκευάζει συμβατικά υποβρύχια, με αποτέλεσμα πλέον να επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί και σ΄ αυτόν τον τομέα. Η τεχνογνωσία των Γερμανών είναι μοναδική. Προσφάτως, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε στην Ταϊβάν 8 σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια, ενώ ενδιαφέρον (προς την Αμερική) έχει εκδηλώσει και η Νότια Κορέα. Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει τις εξαγωγές εξοπλισμών σε περιοχές εντάσεων. Ετσι, πλέον, η κατάσταση φαίνεται να παίρνει τέλος με την αμερικανογερμανική σύμπραξη, αφού το γερμανικό λόμπι θα πουλάει οπλικά συστήματα δια μέσου παρακαμπτηρίων οδών.

Με αυτόν τον τρόπο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που πλέον θα δραστηριοποιούνται μόνο στην κατασκευή, στη συντήρηση και στην ανασκευή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, παραχωρούνται στα χέρια του αμερικανογερμανικού κεφαλαίου. Είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτή η παραχώρηση για την Εθνική Άμυνα της χώρας, ειδικότερα σε μια περίοδο όπου το ΝΑΤΟ έχει μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε πυριτιδαποθήκη.

Αυτή είναι η πολιτική και τα αποτελέσματα των αντιδραστικών και αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, που προωθεί η κυβέρνηση. Πέραν του τεράστιου οικονομικού κόστους για τους Έλληνες εργαζόμενους, πέραν της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση κλιμακώνει παραπέρα και την εκχώρηση παραγωγικών τομέων που αφορούν στην άμυνα. Και το κάνει αυτό, παρά το δικαίωμα που έχει η χώρα να διατηρήσει ένα ναυπηγείο (του Σκαραμαγκά) υπό δημόσιο έλεγχο. Εντούτοις δε θέλησε να το αξιοποιήσει, επειδή προφανώς το ξεπούλημα ενισχύει πιο αποφασιστικά το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Αυτά τα αίσχη πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν.

22/06/2002

Τελευταία ενημέρωση

02 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)