"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Η σελίδα των τσιγγάνων

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROM ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Αποσπάσματα από το βιβλίο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΟΥΣΑ 

ROM και φυλετικές διακρίσεις που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GUTENBERG.

TΣΙΓΓΑΝΟΙ: Ζώντας μονίμως στο περιθώριο της κοινωνίας, κατατρεγμένοι, κυνηγημένοι, στιγματισμένοι, πριν καλά - καλά γεννηθούν με το σημάδι της "διαφοράς", οι Τσιγγάνοι προσπαθούν να επιβιώσουν και ν΄ αντέξουν, μέσα σε μια ζωή που μοιάζει περισσότερο με κυνήγι εξοστρακισμού: Ο Rom πρέπει, λένε οι "άλλοι", οι πολλοί, ν΄ απέχει από ότι συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα και κατάκτηση των υπόλοιπων εργαζομένων, των υπόλοιπων ανθρώπων. Χωρίς δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην κουλτούρα, στη δουλειά και στη μόνιμη εγκατάσταση, απορριγμένοι σε άθλια παραγκόσπιτα και καλύβες-χωματερές, σκηνίτες και νομάδες με το στανιό, αποτελούν ανέκαθεν την πληγή κάθε πολιτισμένης - κατά τα άλλα - κοινότητας, στην Ελλάδα και αλλού. Ο συγγραφέας της παρούσας μελέτης, ζώντας από κοντά τη ζωή των Ελλήνων Τσιγγάνων σε όλους τους καταυλισμούς τους και σε κάθε άκρη της χώρας, ερευνά σε βάθος το μείζον ζήτημα της στέρησης κάθε ανθρώπινου δικαιώματος που τους έχει επιβληθεί, προτείνοντας λύσεις για όλα τα θέματα που εξετάζει. Οι σύγχρονοι παρίες του δυτικού κόσμου φωτίζονται επαρκώς και σε κάθε τους διάσταση, αναδεικνύοντας, έτσι, το πρόσωπο του ρατσισμού που συχνά θέλουμε να κρύβουμε ή να μη θυμόμαστε. Ταυτόχρονα, επιχειρώντας μια έρευνα με ερωτηματολόγιο σε δασκάλους και φοιτητές Παιδαγωγικών τμημάτων, εξάγει συμπεράσματα που σοκάρουν με την ειλικρίνεια τους. Μακριά από μια φολκλορικού τύπου περιδιάβαση στον τσιγγάνικο κόσμο, η πολύχρονη αυτή εργασία κοιτάζει το πρόβλημα σε βάθος, απευθυνόμενη σε όλους όσους πιστεύουν ότι η δημοκρατία δεν είναι κάτι παγιωμένο και σταθερό, αλλά μια διαρκής πάλη για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο.

... Αλλά ποιοι είναι οι Τσιγγάνοι; Τι γνωρίζουμε γι΄ αυτούς; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν; Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία πολύ λίγα πράγματα γνωρίζει για την Ιστορία, την Κοινωνική Οργάνωση, τον Πολιτισμό των Τσιγγάνων. Κι αυτό γιατί οι Τσιγγάνοι είναι αποκλεισμένοι απ΄ την ιστοριογραφία (επίσημη και μη επίσημη), καθώς οι "μεγάλοι" ιστορικοί της χώρας πίστεψαν ότι έτσι υπηρετούν καλύτερα την επιστήμη της Ιστορίας - με το να γυρίσουν την πλάτη τους στην κοινωνία και την πορεία των Roma. Ισως να φαντάστηκαν, ακόμη, πως οι Τσιγγάνοι (οι "Γύφτοι") είναι κάτω απ΄ το επίπεδο της πρακτικής και του πολιτισμού των Ελλήνων και των άλλων "μεγάλων" εθνών της Βαλκανικής, της Ευρώπης και του κόσμου.

Το ίδιο απούσα είναι και η έρευνα για τα συγκεκριμένα προβλήματα που οι Roma αντιμετωπίζουν. Οποιαδήποτε ερασιτεχνικά, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, γραμμένα ιδίως μετά από κάποιο γεγονός που μπορεί να εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη, καταδεικνύουν την αξιοπρόσεκτη ανυπαρξία κειμένων και βιβλίων για την κοινωνική κατάσταση των Τσιγγάνων στη σφαίρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρόλ΄ αυτά, εμείς το επιχειρούμε. Στηριζόμενοι στην προσωπική έρευνα σε δεκάδες τσιγγάνικους καταυλισμούς και συνοικισμούς σ΄ όλη την Ελλάδα, καθώς και στη μελέτη, τη συλλογή και την ανάλυση των υπαρχόντων στοιχείων και πληροφοριών, επιδιώκουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που σχετίζονται με την ιστορία, την κοινωνική δομή, την κουλτούρα, τις διακρίσεις και τα κοινωνικά προβλήματα των Roma, τις διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισμού, τα αίτια και τις μορφές του, και να καταθέσουμε προτάσεις για την αντιμετώπιση και τη λύση των προβλημάτων τους. Τονίζουμε, ακόμη, ότι η κριτική και οι αναλύσεις μας διατηρούν το κύρος τους, το οποίο ασφαλώς θα ενισχυόταν μέσα απ΄ την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων και κενών στην πληροφόρηση και την έρευνα.

Έτσι, το Πρώτο Μέρος του παρόντος βιβλίου αναφέρεται στην "αρχική" καταγωγή και το ταξίδι της περιπλάνησης κι εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, αλλά και σ΄ όλες τις ηπείρους της γης.

Το Δεύτερο Μέρος αναφέρεται στην κοινωνική οργάνωση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους.

Το Τρίτο Μέρος εξετάζει το αντιτσιγγάνικο εκπαιδευτικό απαρτχάιντ, όπως αυτό καταγράφεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αναζητούνται τα αίτια του εκπαιδευτικού αποκλεισμού και σκιαγραφούνται οι προτάσεις διεξόδου.

Το Τέταρτο Μέρος παρουσιάζει με αναλυτικό τρόπο τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που υφίστανται τα Τσιγγανόπουλα κι αναζητά τα άμεσα και βαθύτερα αίτιά τους.

Το Πέμπτο Μέρος κάνει ξεχωριστή - και μοναδική - αναφορά στη διπλή καταπίεση της Τσιγγάνας. Σημειώνονται όλες οι διακρίσεις και οι καταπιέσεις που υφίσταται, γκρεμίζοντας διάφορους μύθους...

Το Έκτο Μέρος δίνει με αποκαλυπτικό και άμεσο τρόπο την πραγματική κατάσταση στην οποία ζουν οι Roma τριών νομών της χώρας, αποδεικνύοντας έτσι ότι η κάθε γενίκευση οδηγεί σε στρέβλωση της αλήθειας.

Το Έβδομο Μέρος αποτελείται από μια έρευνα που για πρώτη φορά διενεργείται στον εκπαιδευτικό κόσμο, κι έχει ως στόχο να καταγράψει τη στάση και τη γνώμη των εκπαιδευτικών για τους Τσιγγάνους.

Το Όγδοο Μέρος αναδεικνύει την ανάγκη την ανάγκη για μια εργατική διεθνιστική εκπαίδευση της κοινωνίας, των συνδικάτων, των εκπαιδευτικών και της νεολαίας, η οποία θα αποτελεί την απάντηση στον εθνικισμό, το ρατσισμό και το διαμελισμό των κρατών.

Ενώ, τέλος, στο Ένατο Μέρος του βιβλίου παραθέτουμε πίνακες και στοιχεία ερευνών που αφορούν τους Roma, αλλά κι άλλες κοινωνικές ομάδες.

Σ΄ όλη τη διάρκεια της οχτάχρονης έρευνας και μελέτης μας αναζητούσαμε όχι μόνο τις μορφές αλλά και τα αίτια του αντιτσιγγανισμού, του ρατσισμού δηλαδή κατά των Roma. Σε σχέση μ΄ αυτό η έρευνά μας έχει σταθεί σ΄ ένα σημαντικό συμπέρασμα - στο εξής:

Ο κεφαλαιοκράτης θεωρεί το μικροαστό, τον εργάτη και τον Τσιγγάνο κατώτερους. Ο μικρομεσαίος θεωρεί τον κεφαλαιοκράτη ανώτερο, ενώ τον εργάτη και τον Τσιγγάνο κατώτερους. Ο εργάτης θεωρεί το μικροαστό και τον καπιταλιστή ανώτερους, ενώ τον Τσιγγάνο κατώτερο. Ο Τσιγγάνος που έχει κάτι, ας πούμε ένα σπίτι, θεωρεί τον άστεγο, τον τσαντιρόγυφτο, κατώτερο, και όλους τους άλλους ανώτερους.

Μ΄ άλλα λόγια: αυτός που έχει κάτι, θεωρεί αυτούς που δεν έχουν τίποτα κατώτερους, και αντιστρόφως: αυτός που δεν έχει τίποτα, θεωρεί όλους τους άλλους ανώτερους.

Σ΄ ένα δεύτερο επίπεδο και οι ανισότητες των μορφωτικών κεφαλαίων του καθενός, των κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων, δημιουργούν αντιτσιγγανισμό: ο μορφωμένος θεωρεί τον αμόρφωτο "Γύφτο" κατώτερο, έτσι όπως κι ο οικονομικά και κοινωνικά ανώτερος τον εκμεταλλεύονται και, στη συνέχεια, τον αποφεύγουν, αν δεν τον εξοντώνουν...

Γίνεται, λοιπόν, ολοφάνερο ότι ο αντιτσιγγανισμός έχει μια αστείρευτη πηγή. Και η πηγή αυτή είναι, κυρίως, οι άνισες, ταξικές δομές της κοινωνίας, και θα αναπαράγεται διαρκώς όσο θα συνεχίζονται αυτές οι άνισες οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις.

Οποιαδήποτε κριτική προσέγγιση, ανάλυση και μαρξιστική τοποθέτηση στο τσιγγάνικο ζήτημα, ξεκινάει απ΄ τη μελέτη των ιδιόμορφων συνθηκών της ζωής των Roma. Απ΄ αυτή τη σκοπιά, έχουμε να κάνουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

* Οι Roma αποτελούν το 1-1,5% του ελληνικού πληθυσμού, και το 0,3-0,4% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Οι Roma είναι διασκορπισμένοι σε πάνω από διακόσιες "κοινότητες", σχεδόν σ΄ όλους τους νομούς της Ελλάδας.

* Οι περισσότεροι είναι νομάδες και διαρκώς μετακινούμενοι ή ημινομάδες.

* Οι νομάδες, κατά κύριο λόγο, δεν έχουν ατομική περιουσία στη γη, σ΄ εργοστάσια κι επιχειρήσεις, μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού (στην Αγία Βαρβάρα) ασχολείται με το ειδαγωγικό εμπόριο.

* Η Ελλάδα είναι κράτος με κυρίαρχο, σε συντριπτικό ποσοστό, το ελληνικό έθνος, η μουσουλμανική μειονότητα, ως θρησκευτική μειονότητα, αποτελείται από Πομάκους, Τουρκογενείς και Τσιγγάνους.

* Η καταπίεση και οι διακρίσεις των Ελλήνων Roma δεν είναι μεγαλύτερες απ΄ ότι είναι σ΄ άλλα κράτη της Ευρώπης, της υφηλίου ή της Βαλκανικής, μολονότι υπάρχουν Roma και στις άλλες βαλκανικές χώρες, κανείς δεν τους διεκδικεί για δικούς του (εκτός απ΄ τους μουσουλμάνους Roma της Δ. Θράκης, που προσπαθεί να τους προσεταιριστεί η Τουρκία), πολλοί, ωστόσο, μουσουλμάνοι Roma έχουν μετακινηθεί σ΄ άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην περιοχή του Βοτανικού, ή πλανώνται για εποχιακή εξεύρεση εργασίας - γενικώς, οι Roma δεν αποτελούν "μειονοτικό" ζήτημα.

* Η ανάπτυξη του καπιταλισμού και το γενικό εκπαιδευτικό επίπεδο είναι τραγικά χαμηλότερο στις μικροκοινωνίες των γκετοποιημένων, ιδιαίτερα Roma, απ΄ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

* Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ζουν ενάμισι εκατομμύριο Τσιγγάνοι, το 10% των Roma περνούν κάθε χρόνο τα εθνικά σύνορα, ενώ αναμένεται και αύξησή τους - ενδεχομένως να υπάρξει ενιαία αντιμετώπισή τους απ΄ την ΕΕ με τη μέγιστη δυνατή αδιαφορία της.

* Η αναζωπύρωση των εθνικών και εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη αγκαλιάζει και τις πολιτικές δραστηριότητες των Roma (Ραμίρες, Τσιγγάνος ευρωβουλευτής της Ισπανίας).

Να πούμε, τελειώνοντας, ότι οποιαδήποτε λύση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι δεν πρόκειται να προέλθει απ΄ αυτούς που τους οδήγησαν δεκαετίες - αν όχι αιώνες - τώρα στο περιθώριο, στην καταφρόνια, στην απομόνωση της κοινωνίας. Μπορεί να προέλθει απ΄ τα πιο συγγενικώς καταπιεζόμενα κι εκμεταλλευόμενα κοινωνικά στρώματα (ανέργους, εργάτες, φτωχούς αγρότες), στην κοινή τους οργάνωση με τους Τσιγγάνους εργάτες, εργάτες γης, μικρογυρολόγους εμπόρους, ανέργους, σε κοινά εργατικά σωματεία και πολιτικές οργανώσεις τους, καθώς επίσης κι απ΄ τη ριζοσπαστική, απελευθερωτική διανόηση, που παλεύει για μια καλύτερη, πιο ανθρώπινη, αταξική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Κι απ΄ αυτή τη σκοπιά, εκδηλώσεις όπως η συναυλία και η πορεία αλληλεγγύης για τους Τσιγγάνους των Άνω Λιοσίων, το Μάρτη του 1996, ή το ομόφωνο ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας για την κατάργηση του αντιτσιγγανικού απαρτχάιντ, τον Οκτώβρη του 1995, ή οι κοινές πορείες Μπαλαμέ και Roma τον Νοέμβρη του 1996, αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Γιατί γίνεται ολοφάνερο ότι τα όποια συμπεράσματα και οι προτάσεις διεξόδου απ΄ τη σημερινή βαρβαρότητα του αντι-τσιγγανισμού, μπορούν να αναζητηθούν μέσα από την ιστορία του κινήματος των μαύρων της Αμερικής, των γυναικών και των εργατών όλου του κόσμου για ισότητα, ισονομία, κοινωνική και θεωρητική απελευθέρωση.

Νοέμβρης 1997

ΝΤΟΥΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Τελευταία ενημέρωση

05 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)