Make your own free website on Tripod.com

"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Πολιτικά Θέματα

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όχι στα λευκά κελιά (Μέρος 2ο)

TOYΡΚΙΑ:

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ, ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ

Eνώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει τις αγκάλες της και ετοιμάζεται να κάνει την Τουρκία μέλος της η τρομοκρατία, η βία και η κτηνωδία του τουρκικού κράτους και των παραστρατιωτικών οργανώσεων βρίσκεται στο αποκορύφωμά τους. Εδώ η "δημοκρατική" ΕΕ δεν βλέπει παραβιάσεις "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Πουθενά, ούτε στα σπίτια, ούτε στους τόπους δουλειάς, η ζωή των Τούρκων αγωνιστών δεν είναι ασφαλής. Τα ένστολα όργανα της εξουσίας και οι τραμπούκοι με τα πολιτικά μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους δολοφονήσουν εν ψυχρώ χωρίς να δώσουν λόγο πουθενά! Μπορούν ανενόχλητοι να εκτελούν, να εξαφανίζουν και να βασανίζουν συντρόφους μας χωρίς ποτέ να δικαστούν ή να τιμωρηθούν. Οι εκτελέσεις καθοδηγούνται φυσικά από υψηλόβαθμα όργανα του κράτους ενώ στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΜGK).

Ήταν 26 του Σεπτέμβρη του 1999 όταν στις φυλακές Ουλοντζανλάρ, στην Άγκυρα, αστυνομικές δυνάμεις δολοφόνησαν δέκα επαναστάτες κρατούμενους, βασάνισαν εκατοντάδες ενώ πολλούς τους άφησαν ανάπηρους. Σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 12.000 πολιτικοί κρατούμενοι. "Μην αφήσετε τα χέρια των αστυνομικών μας να κρυώνουν" είναι η εντολή των κρατικών οργάνων της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό μέχρι τους απλούς αστυνομικούς που παρασημοφορούνται όταν δολοφονούν κάποιον πολίτη! Οι σύντροφοι ΧΑΚΑΝ και ΤΑΫΛΑΝ καθώς και άλλοι σύντροφοι μας λένε: "Στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν το κράτος έχει εξαπολύσει μια βίαιη επίθεση με κάθε μέσο ώστε να αναγκάσει τους επαναστάτες που βρίσκονται στις φυλακές της χώρας να σταματήσουν τον αγώνα τους. Ήδη χτίστηκαν και άλλες φυλακές, στα πρότυπα των λευκών κελιών της Γερμανίας, ενώ και άλλα βρίσκονται στην δημοπρασία! Ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζει την μεταγωγή κρατουμένων σ΄ αυτές τις φυλακές - φέρετρα. Στην Άγκυρα 1500 αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν για να "περιποιούνται" τους κρατούμενους σ΄ αυτές τις φυλακές.

Για τους κανόνες που ισχύουν στις φυλακές - κελιά, που είναι εξοπλισμένες με υπέρ σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, αποφαίνεται το Πρωτόκολλο που μπήκε σε εφαρμογή στις 17 Γενάρη του 2000. Σ΄ αυτό το Πρωτόκολλο κανονίζονται μέχρι και η επίσκεψη του δικηγόρου, η επίσκεψη των οικογενειών, η μεταφορά των κρατουμένων στο νοσοκομείο, στον ιατρό και στα δικαστήρια, το κλείσιμό τους σε γυάλινα κλουβιά στα δικαστήρια! Αξίζει φίλοι και σύντροφοι να ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε μερικά άρθρα αυτού του Πρωτοκόλλου:

Α 2-1 "Οι δικηγόροι που θα επισκεφθούν τις φυλακές, αφού περάσουν πρώτα από τις πόρτες και τα μηχανήματα ελέγχου, θα περνούν έπειτα από σωματικό έλεγχο. Θα ελέγχονται οι τσάντες τους και όλα τα έγραφα (...) Ο κρατούμενος που θα έλθει στην επίσκεψη του δικηγόρου θα περάσει από σωματικό έλεγχο, μπαίνοντας και βγαίνοντας στην αίθουσα επισκέψεων".

Α 2-2) "Ο κρατούμενος που θα πάει στο νοσοκομείο ή στον ιατρό θα περάσει από τον ιατρικό έλεγχο με στρατιώτη μέσα στο ιατρείο.

Α 2-3) "Για τη μεταφορά ενός έκτακτου ασθενή από τις φυλακές ακολουθείται η εξής διαδικασία: Π.χ., ένας καρδιοπαθής που αρρώστησε για να πάει στο χώρο αναρρώσεως, πρέπει πρώτα ο δεσμοφύλακας να ειδοποιήσει τον διευθυντή που εφημερεύει, ο διευθυντής να ενημερώσει τον εισαγγελέα, ο εισαγγελέας τον διοικητή των χωροφυλάκων"! Καλά άσε! Ο ασθενής μπορεί μέχρι τότε να έχει αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο!

"Στα δικαστήρια της χώρας μας, μας λέει ο Χακάν, εκκρεμούν χιλιάδες δικογραφίες που αφορούν "γνωστούς - άγνωστους" δράστες εγκληματικών ενεργειών σε βάρος τούρκων επαναστατών. Μέσα σε ένα χρόνο παραπέμφθηκαν 1.146 υποθέσεις βασανιστηρίων ενώ κατηγορούνταν 2.384 αστυνομικοί ως βασανιστές. Από αυτούς μόνο 297 καταδικάστηκαν σε μικρές ποινές. Όλοι οι άλλοι αθωώθηκαν"! Οι τούρκοι σύντροφοι, επανειλημμένως μας έχουν δείξει ντοκουμέντα και κασέτες που δείχνουν επιθέσεις αστυνομικών, όπως αυτή που απεικονίζει την επίθεση που πραγματοποίησαν αστυνομικές δυνάμεις στις φυλακές του Ουλουτζανλάρ, στην Άγκυρα. Όπως έχουμε αναφέρει σκοτώθηκαν 10 κρατούμενοι και οι αρχές του Σουρσουλούκ ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί εκτελέστηκαν από τους ίδιους τους φίλους τους! Η κασέτα αυτή - που βιντεοσκοπήθηκε από τους ίδιους τους αστυνομικούς δείχνει εικόνες φρίκης όπου ο στρατός και η αστυνομία εκτελούν εν ψυχρώ τους κρατούμενους, τους σέρνουν στο έδαφος τραυματισμένους από βόμβες και σφαίρες και πολλούς τους σφάζουν με αιχμηρά αντικείμενα ενώ άλλους τους βασανίζουν στο χαμάμ της φυλακή;!

"Κοίταξε σύντροφε. Αυτή είναι η έκθεση που συνέταξε η Ενωση Τούρκων Γιατρών και αφορά δύο κρατούμενες στην Πόλη ισκεμδερουν, ηλικίας μόλις 16 ετών". Διαβάζουμε και ανατριχιάζουμε σύγκορμα: "Στην διάρκεια της προφυλάκισης τούς έδεσαν τα μάτια, συνεχώς τις απειλούσαν ότι θα τις σκότωναν, συνεχώς τις βασάνιζαν, συνέχεια τις έβριζαν, προχωρούσαν σε σωματικές κακώσεις με γκλοπ, τις βίασαν ακόμα και πάρα φύσει, τις χτύπησαν με γκλοπ, με γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι, στο στήθος, στα γόνατα. Δυο μέρες κλείσθηκαν σε κελί απομόνωσης χωρίς φαγητό και νερό, στη συνέχεια τους έδιναν ελάχιστο φαγητό και τις υποχρέωναν να πίνουν νερό στο οποίο έφτυναν! Κοιμόνταν ξαπλωμένες στο κρύο πάτωμα. Δεν τους επέτρεπαν να πάνε στην τουαλέτα. Τις υποχρέωναν να ακούν τις κραυγές άλλων βασανιζόμενων. Ακόμα να ακούν φασιστικά εμβατήρια". Και αυτό ήταν το χειρότερο μαρτύριο, δήλωσαν οι δύο κοπελίτσες...

Πίσω από αυτή την έκθεση υπάρχουν και πολλές άλλες παρόμοιες όπου ακούγεται η φωνή και ο πόνος αυτών που στα κρατητήρια και στις φυλακές της γείτονας χώρας, βασανίζονται. Το θύμα των βασανιστηρίων μπορεί να είναι κάποιος εργάτης ή κάποιος φοιτητής, κάποιος δημόσιος υπάλληλος ή κάποιος φτωχός αγρότης. Οι εμπειρίες τους και οι αφηγήσεις τους ωστόσο μοιάζουν. Πριν δύο χρόνια οι κρατούμενοι στις φυλακές του BURDUR δέχθηκαν επίθεση. Κρατούμενοι που μεταφέρονταν από τα δικαστήρια δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικούς. στρατοχωροφύλακες τους κατέβασαν από τις κλούβες και τους χτύπησαν με καδρόνια και γκλοπς. Επίθεση έγινε και στις φυλακές της BURSA. Στρατοχωροφύλακες χτύπησαν κι εκεί τους κρατούμενους με καδρόνια μέσα στα κελιά τους και υπήρξαν πολλοί τραυματίες. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς. Επίθεση έγινε και στις φυλακές του CANAKKALE.

Ο μόνος τρόπος για να εμποδιστούν αυτές οι επιθέσεις των στρατοκρατών της Τουρκίας ενάντια στους συντρόφους μας είναι η ενίσχυση της διεθνούς συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους. "Καλούμε όλους όσους πιστεύουν στην ανθρώπινη αξία, να αντισταθούν στην κατασκευή των ανθρωποφυλακών στην Τουρκία" έλεγαν οι τούρκοι σύντροφοι. Να μην τους αφήσουμε μόνους τους λοιπόν. Ο αγώνας τους είναι και αγώνας μας. Για μια άλλη κοινωνία. Την κοινωνία των Ανθρώπων...

Παναγιώτης Βήχος

Τελευταία ενημέρωση

02 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία

 


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)