Make your own free website on Tripod.com

"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΕΥΒΟΙΑ

(ΣΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ)

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για τους εργαζόμενους της Εύβοιας το 1999 ήταν ένα ακόμη έτος παραγωγικής συρρίκνωσης, υποβάθμισης και έντασης της εκμετάλλευσης. Το ίδιο συμβαίνει και για το 2000 όπου όλο και περισσότεροι φτωχαίνουν και οδηγούνται στην απόγνωση και την ανεργία. Αυτό προκύπτει από μια σύντομη περιήγηση στην περιοχή και από τις συζητήσεις που είχαμε με εργαζόμενους αλλά και άνεργους από τα Ναυπηγεία Αυλίδας και αλλού.

Το 1999 έκλεισαν ή οδηγήθηκαν στα πρόθυρα του "λουκέτου", ή ακόμη και του ξεπουλήματος, αρκετές επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την πορεία του νομού, αλλά και της χώρας. Οι απολύσεις, η αύξηση της ανεργίας, η προσπάθεια "πολτοποίησης" εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά που καταγράψαμε και που σημάδεψαν την εργατική τάξη της Εύβοιας, το 1999 και τους μήνες που ακολούθησαν μέχρι τον Αύγουστο του 2000 που κάναμε το Ρεπορτάζ αυτό...

Τον Απρίλη του 1999, η κυβέρνηση έκλεισε τα Ναυπηγεία Αυλίδας και χάθηκαν 400 θέσεις εργασίας. Στις αρχές Νοέμβρη έκλεισε η επιχείρηση "ΕΛΛΕΝΤΙ ελαστικά" και άλλες 60 θέσεις εργασίας χάθηκαν. Από τις αρχές του 1999, σταδιακά και μεθοδευμένα, η ΒΙΟΜΑΓΝ οδηγείται στο κλείσιμο και στις 20 Δεκέμβρη 400 ακόμη εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο. Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία οχταετία που κλείνει το μεταλλευτικό συγκρότημα λευκόλιθου (πρώην ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ). Το "λουκέτο" μπήκε με την κατάθεση αίτησης φτώχευσης από τον τελευταίο ιδιοκτήτη του - "εκλεκτό" της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - Κ.Βαρβούτη.

Ολόκληρη η περιοχή Μαντουδίου οδηγείται στη μιζέρια και στην εξαθλίωση, ενώ η ανεργία εκτινάχτηκε στο εφιαλτικό 75%!!!. Τα "τεφτέρια" και τα βερεσέδια - όπως μας λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - ξανακάνουν την εμφάνισή τους και τα σχολεία "ορφανεύουν" από παιδιά.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, που βλέπουν την παραγωγή τους και το εισόδημά τους χρόνο με το χρόνο να συρρικνώνεται. Η παραγωγή κριθαριού, σιτηρών και καλαμποκιού έχει σταματήσει, αφού η καλλιέργειά τους είναι ασύμφορη. Απόμεινε, σαν μονοκαλλιέργεια, το βαμβάκι, όμως και αυτή, λόγω των ποσοστώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σιγά σιγά εγκαταλείπεται.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι σε μια σειρά ακόμα μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος. Στην "ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ", ολοκληρώθηκε το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία και η Αγροτική Τράπεζα εκποίησε και την πήρε η εταιρία "ΚΑΝΑΚΗΣ" του ομίλου Φιλίππου. Από τους 750 εργαζόμενους που απασχολούσε συνολικά, απέμειναν 598. Ο νέος ιδιοκτήτης απέλυσε άλλους 82 εργαζόμενους και μόλις πριν λίγες ημέρες προχώρησε σε 23 νέες απολύσεις εργαζομένων παραγωγής και σε τρίμηνες συμβάσεις εργασίας για τους υπόλοιπους 493.

Στην "Κελαϊδίτης ΑΕ", οι 200 εργαζόμενοι παραμένουν για πάνω από επτά μήνες απλήρωτοι και ο εργοδότης έχει δώσει μόνο ένα μέρος από τα δεδουλευμένα. Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι 150 εργαζόμενοι της επιχείρησης λευκού κρέατος ΣΥΝΚΟ. Μετά τη συγχώνευσή της με δυο άλλες εταιρίες, κυοφορούνται σχέδια και για νέα μείωση του προσωπικού. Η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών του κλάδου, αρνήθηκε την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής, προστασίας και στήριξης της εγχώριας παραγωγής.

Στη συρματουργία ΔΑΡΙΓΚ - λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής - το προσωπικό μειώθηκε κατά 50 εργαζόμενους, ενώ ο εργοδότης προσπαθεί να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις κατά τα πρότυπα της "Λευκής Βίβλου".

Η "ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ", θυγατρική της πολυεθνικής "SIEMENS" απέλυσε το ΄99, 35 εργαζόμενους, από τους 630 που απασχολούσε συνολικά. Στα σχέδιά της είναι να μειώσει κατά πολύ ακόμα το μόνιμο προσωπικό και να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζει και η επιχείρηση "Ελληνικά Μπισκότα" του ομίλου Φιλίππου. Ακολούθησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας, που, στα πλαίσια της ρύθμισης των χρεών της, η Αγροτική Τράπεζα επέβαλε να μειωθεί το προσωπικό της κατά 30 εργαζόμενους.

Στη ΛΑΡΚΟ - που είναι η μόνη επιχείρηση της περιοχής που βρίσκεται ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο - η συρρίκνωση του προσωπικού και οι διαθεσιμότητες είναι στην "ημερήσια διάταξη". Από τους 2.500 εργαζόμενους που απασχολούσε πριν μερικά χρόνια, τώρα απασχολεί περίπου 1.200. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να την ξεπουλήσει, ειδικά τώρα που η τιμή του νικελίου είναι στο "ζενίθ" και, μάλιστα, με επαχθείς όρους για το ελληνικό δημόσιο (κάτι που θυμίζει την αποικιοκρατική σύμβαση με την ΠΕΣΙΝΕ). Ένας από τους ενδιαφερόμενους "μνηστήρες" είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Κ. Μυτιληναίος, που έχει τον ομώνυμο όμιλο, ο οποίος έχει καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρηματικό σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με δηλώσεις του στον Τύπο, ένα από τα ζητήματα που θέτει στο σχέδιο είναι να το δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσει μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας.

Mπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση κλιμάκιο του ΟΑΕΔ με την παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς - Εύβοιας, του εκπροσώπου από το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, του νομάρχη Εύβοιας, δημάρχων και άλλων φορέων της περιοχής, πραγματοποίησε τελευταία σύσκεψη για την εφαρμογή του προγράμματος "Ολοκληρωμένη παρέμβαση στήριξης των ανέργων" στο νομό Εύβοιας. Η "παρέμβαση" αυτή μπορεί βέβαια να αναφέρεται στους άνεργους, όμως αποβλέπει σε τρεις στόχους: Στην παροχή δισεκατομμυρίων δραχμών σε εργοδότες που θα προσλάβουν για κάποιο διάστημα άνεργους. Στην πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση, στον εξωραϊσμό της κυβερνητικής και ευρωενωσίτικης πολιτικής στο θέμα της ανεργίας. Στην προώθηση της ταξικής συνεργασίας, με τη συναίνεση των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Η κυβέρνηση προσβλέπει επίσης στην ταχύτατη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, όπως ζητάνε οι βιομήχανοι, με τη μαζική είσοδο "απασχολήσιμου" και αναλώσιμου, μισοκαταρτισμένου και πάνω απ΄ όλα υποταγμένου στις ορέξεις του εργοδότη, χωρίς συνδικαλιστική αναφορά. Το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην Εύβοια, χαρακτηρίστηκε σαν "πιλοτικό", αφού στη συνέχεια θα υλοποιηθεί και σε άλλες 12 περιοχές της χώρας, που χαρακτηρίζονται σαν "θύλακες της ανεργίας". Τα ποσά και ο αριθμός των ανέργων είναι ίδιος και στις άλλες περιοχές και θα "απασχολήσει" συνολικά 39.000 άνεργους ενώ θα φάνε καλά όπως πάντα οι εργοδότες, οι οποίοι θα πάρουν από την κυβέρνηση συνολικά 130-150 δισεκατομμύρια δραχμές!

Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι στην περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας επανεμφανίστηκε το "φάντασμα" του Φράνσις Μπέκερ, του Εγγλέζου μεγαλοτσιφλικά που έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια στο Προκόπι και προσπαθεί να ξαναθέσει στην κατοχή του τα 45.000 στρέμματα που διεκδικεί. Στα μέσα του Ιούλη, φέτος (2000), εκδόθηκε μια δικαστική απόφαση που δικαιώνει σε πρώτο βαθμό το Φ.Ν. Μπέκερ και αποφαίνεται ότι η έκταση των 45.000 στρ. του ανήκει, με το σκεπτικό ότι 30 χρόνια πριν το 1915 ήταν στην κατοχή του (της οικογένειάς του)! Αρχές Αυγούστου όμως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας με την υπ΄ αριθμόν 55/2000 απόφασή του αναγνωρίζει ότι το δασόκτημα - εκτάσεως 43.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στις περιφέρειες των τέως κοινοτήτων Προκοπίου και Δαφνούσας Εύβοιας (στο όρος Κανδήλι) - ανήκει από χρησικτησία με βάση διατάξεις του νόμου ΔΞΗ/1912 στους μεγαλοτσιφλικάδες Μπέκερ!!!

Αυτή είναι η Εύβοια, ο νομός της ανεργίας, με τα κλεισμένα εργοστάσια και τα κατεστραμμένα όνειρα. Αυτή είναι η εικόνα του "σύγχρονου", εκσυγχρονισμένου και... "εκσυγχρονιστικού" καπιταλισμού.

ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 16 Σεπτεμβρίου 2000

Τελευταία ενημέρωση

03 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)