Make your own free website on Tripod.com

"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Βιβλίο

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Τα επαναστατικά γονίδια του μέλλοντός μας

ΜΑΝΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ

Mέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα στη Στοά του Βιβλίου, με πλήθος ορθίων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευτύχη Μπιτσάκη, Τα γονίδια του Μέλλοντος, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Προσκήνιο - Αγγελος Σιδεράτος. Άνθρωποι όλων των ηλικιών παρακολουθούσαν γοητευμένοι, γεγονός που δικαιώνει τη συνολική πολύχρονη προσφορά του συγγραφέα στη μαρξιστική σκέψη, αλλά και αποκαλύπτει την ανάγκη και ζήτηση που υπάρχει για μια βαθύτερη θεωρητική ανάλυση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Την εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο καθηγητής Γ. Σταμάτης, άνοιξε ο εκδότης A. Σιδεράτος, ο οποίος τόνισε τη στέρεη συνεργασία με τον Ε. Μπιτσάκη με σκοπό τη διάδοση των κριτικών ιδεών του. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ. Μπανιάς, γραμματέας της ΑΚΟΑ, που ανέφερε ότι επιβάλλεται η σύνδεση των νέων υποκειμένων, όπως η Γένοβα, με τα «παλιά», υπογραμμίζοντας ότι δεν αρκεί να αγωνιστούμε μόνο για την ανατροπή του καπιταλισμού αλλά απαιτείται προσπάθεια στη συνέχεια για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Ακολούθησε ο Π. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΝ, που τοποθέτησε τα Γονίδια του Μέλλοντος ως το πλαίσιο για όλους τους αριστερούς που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Ο Κ.Τζιαντζής, στέλεχος και μέλος του Γραφείου της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ, αναφέρθηκε στη συνολική προσφορά του Ε. Μπιτσάκη στην επαναστατική επαναθεμελίωση της θεωρίας και της πράξης του εργατικού κινήματος. Τα Γονίδια του Μέλλοντος είναι μια προσπάθεια διαμόρφωσης του νέου επαναστατικού σχεδίου της εποχής μας, στο πλαίσιο ενός αναγκαίου, επιτακτικού, εφικτού, συνολικού προγράμματος από τη σκοπιά της νίκης της επανάστασης μέχρι το τέλος», τόνισε ο Κ. Τζιαντζής, λέγοντας ότι αυτό είναι το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά και όλου του έργου ζωής του συγγραφέα. Επίσης, παρατήρησε ότι ο Ε. Μπιτσάκης προτιμάει την αναγνώριση του εργατικού δήμου από την αναγνώριση της διανόησης που ήδη κατέχει και συμπλήρωσε ότι αυτή θα έρθει πιο σύντομα από ό,τι ο ίδιος στο βιβλίο πιστεύει. Ακολούθησε ο Α. Μπαγιώνας, καθηγητής πανεπιστήμιου, ο οποίος είπε ότι ο ορισμός του Ένγκελς για την ελευθερία ως γνώση της αναγκαιότητας, συμπληρούμενος από τον E. Μπιτσάκη με τη δυνατότητα για άρνησή της, ίσως αποτελεί παραχώρηση σε θεωρίες ελεύθερης βούλησης, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της τυπικής ελευθερίας εκτός από την ουσιαστική, η οποία ίσως υποβαθμίζεται στο βιβλίο.

Η Κ. Μάτσα, Δρ. Ψυχιατρικής και στέλεχος του ΕΕΚ, αφού τόνισε το ρόλο της πολιτικής ως καταλύτη στη φιλοσοφική σκέψη, είπε ότι κεντρική ιδέα του βιβλίου και του τίτλου του είναι ότι στα «γονίδια του καπιταλισμού», μέσα στη δομή του, είναι εγγεγραμμένη η νομοτέλεια της ανατροπής του ως σχέση αναγκαιότητας - δυνατότητας, με την εργατική τάξη ως εκείνη τη δύναμη που θα τη φέρει σε πέρας. Τέλος, ο Α. Χρύσης, καθηγητής πανεπιστήμιου, πραγματοποίησε μια κριτική λέγοντας ότι αμφιβάλλει για το αν η εργατική τάξη μπορεί να υπερβεί τις αλλοτριωτικές μορφές ύπαρξής της καθώς και ότι είναι προβληματική η θεώρηση ότι ο σοσιαλισμός είναι εγγεγραμμένος στα γονίδια του καπιταλισμού.

Ο Ε. Μπιτσάκης, καλούμενος να παρέμβει, αναφέρθηκε στην ιστορία της συγγραφής του βιβλίου και εξήγησε τη δομή του, λέγοντας ότι άρχισε με την ανάγκη να είμαστε τίμιοι με τον κόσμο, να εξηγήσουμε την κατάρρευση, αναλύοντας τον «υπαρκτό σοσιαλισμό». Ταυτόχρονα έπρεπε να γίνει κατανοητό ότι ο καπιταλισμός είναι πια κίνδυνος για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου, του οποίου η φύση δεν είναι εγωιστική, όπως πολλοί ισχυρίζονται.

Τέλος, προέκυπτε αδήριτη η ανάγκη για διερεύνηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών της εποχής μας για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης, που θα αρχίσει με την κατάληψη της εξουσίας αλλά θα συνεχιστεί με την επαναστατικοποίηση όλων των πτυχών του ανθρώπου περνώντας στο βασίλειο της ελευθερίας. Ακολούθησε πλούσια και πλατιά συζήτηση με πολλές αιχμές, κυριώτερη των οποίων ήταν η άποψη ορισμένων ακροατών ότι το βιβλίο ίσως δεν αναλύει ικανοποιητικά το ρόλο του επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος ως πρωτοπορίας και καθοδηγητικής ηγεσίας της τάξης κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον συγγραφέα.

Τελευταία ενημέρωση

13 Ιουνίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)