Make your own free website on Tripod.com

"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Η σελίδα των τσιγγάνων

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανοικτή Έκκληση προς τους Εργάτες

ΠΑΛΕΨΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΣΙΓΓΑΝΙΚΟΥ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ

Αγαπητοί Εργάτες, -ιες,

Ζούμε σε μια χώρα της οποίας η κοινωνία είναι ως ένα βαθμό πολυπολιτισμική. Υπάρχουν δηλαδή και κάποιες κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Μια απ’ αυτές είναι οι Roma.

Σύμφωνα όμως με ένα γκάλοπ της Ευρωδήμ, το 62% των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής “έχουν λίγο ή καθόλου γνώμη για τους Τσιγγάνους”’ ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα πέντε εκπαιδευτικών, “το 63% των μαθητών Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού δεν θα ήθελε Τσιγγανόπουλα ως συμμαθητές του μέσα στη σχολική τάξη”.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η ρατσιστική αυτή εικόνα είναι το αποτέλεσμα, η αντανάκλαση των νομικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών διακρίσεων που υφίστανται στην καθημερινή – πραγματική τους ζωή οι Έλληνες Roma. Ο αντιτσιγγανισμός αυτός πηγάζει διαρκώς μέσα από την ταξική δομή της ελληνικής κοινωνίας και είναι ιστορικά, διαχρονικός: τον συναντούμε στη βυζαντινή, τουρκοκρατούμενη και νεότερη ελληνική κοινωνία.

Αλλά ας δούμε πρώτα πως μπαίνει, πως υπάρχει η τσιγγάνικη κατάσταση στη χώρα μας. Σε ποιους τομείς της ζωής τους υφίστανται διακρίσεις:

1.     Στα Πολιτικά Δικαιώματα

Γνωρίζετε ότι το 10-15% των Ελλήνων Τσιγγάνων δεν είναι πολιτογραφημένοι σε κανένα μητρώο δήμου ή κοινότητας της χώρας; Γνωρίζετε ότι ζουν χωρίς ιθαγένεια, χωρίς υπηκοότητα και αναγνωρίζονται ως «αλλοδαποί και ανιθαγενείς» από τις κρατικές αρχές, παρόλο που ζουν, αιώνες τώρα, σ’ αυτόν τον τόπο; Γνωρίζετε ότι δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, την ίδια στιγμή που στη Ν. Αφρική ο μαύρος πληθυσμός ψηφίζει, έστω και για πρώτη φορά;

2.     Στη Στέγαση

Γνωρίζετε ότι πάνω από 20.000 οικογένειες Roma ζουν στα χειρότερα τριτοκοσμικά γκέτο της κοινωνίας μας; Γνωρίζετε ότι σε πάνω από 200 τσιγγάνικες κοινότητες οι οικογένειες μένουν σε τσαντίρια, παράγκες, τρώγλες και… σπηλιές; Γνωρίζετε ότι οι καταυλισμοί και οι συνοικισμοί αυτοί είναι χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς δρόμους, χωρίς αποχέτευση, χωρίς γιατρούς, χωρίς σχολεία, χωρίς καθαριότητα; Γνωρίζετε ότι από τα πρώτα θύματα των διωγμών και των κατεδαφίσεων “σπιτιών” είναι οι παράγκες των τσιγγάνων;

3.     Στην εργασία και τον Επαγγελματικό Διαχωρισμό

Γνωρίζετε ότι το 15% των Roma σήμερα, καθώς δεν είναι Έλληνες πολίτες, δεν έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα πρόσληψης στο Δημόσιο; Γνωρίζετε ότι το σύνολο σχεδόν των Roma δεν μπορούν να προσληφθούν στο δημόσιο γιατί δεν έχουν “πιστοποιητικό σπουδών” αφού είναι αγράμματοι; Γνωρίζετε ότι το 50% και πάνω, των μικρογυρολόγων είναι διαρκώς παράνομοι καθώς δεν έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του μικροπωλητή; Γνωρίζετε ότι διαρκώς πληρώνουν βαριά πρόστιμα ή βρίσκονται στη φυλακή αφού συχνά δεν έχουν να πληρώσουν; Γνωρίζετε ότι το 80% των Τσιγγάνων απασχολούνται ως εργάτες γης στα χωράφια άλλων ιδιοκτητών, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, στις πιο ανθυγιεινές δουλειές, με τα χαμηλότερα μεροκάματα; Γνωρίζετε ότι δεν είναι οργανωμένοι στα τοπικά εργατικά συνδικάτα, παραμένοντας έτσι θύματα των διαφόρων αφεντικών;

4. Στην εκπαίδευση

Γνωρίζετε ότι το 80% των τσιγγάνων είναι αναλφάβητοι, αγράμματοι, τη στιγμή που στη Ν. Αφρική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%; Γνωρίζετε ότι 45.000 τσιγγανόπουλα δεν γνωρίζουν σχολείο και δάσκαλο, γιατί το αδιάφορο κράτος δεν φρόντισε να φτιάξει σχολεία και να διορίσει εκπαιδευμένους δασκάλους και νηπιαγωγούς γι’ αυτά και τους γονείς τους;

5. Στη Ζωή, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση

Γνωρίζετε ότι ο μέσος όρος ζωής των γκετοποιημένων Τσιγγάνων είναι γύρω στα 55 χρόνια, όταν του γενικού πληθυσμού της χώρας είναι 78 χρόνια; Γνωρίζετε ότι το αδιάφορο κράτος τους στερεί 20 με 25 χρόνια από τη ζωή που δικαιούνται; Γνωρίζετε ότι η παιδική θνησιμότητα των Τσιγγανόπουλων είναι 8-10 φορές μεγαλύτερη από ότι των υπόλοιπων παιδιών; Γνωρίζετε ότι στις εκατοντάδες κοινότητες των Τσιγγάνων το 50 – 100% των παιδιών δεν έχει κάνει εμβολιασμούς; Γνωρίζετε ότι η ηπατίτιδα Β θερίζει στους Roma σε ποσοστό 10% τη στιγμή που το 3-4% του ελληνικού πληθυσμού είναι φορείς της; Γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Τσιγγάνων δεν είναι ασφαλισμένοι ούτε στο ΤΕΒΕ, ούτε στο ΙΚΑ, ούτε στον ΟΓΑ, αλλά είναι ασφαλισμένοι και δηλωμένοι ως «άποροι»;

Τα Αιτήματα και η Προοπτική ενός Εργατικού Κινήματος Αλληλέγγυου με την Εργατική Τάξη των Roma.

Τα προβλήματα των Τσιγγάνων είναι κοινωνικά προβλήματα και είναι επιτακτική η ανάγκη το συνδικαλιστικό – εργατικό κίνημα (ΕΚΑ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) να τα δει ως δικά του προβλήματα, για να μπορέσουν και οι ξεχασμένοι και οι γκετοποιημένοι Roma να προχωρήσουν στο δρόμο της πραγματικής κοινωνικής ισοτιμίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να ενταχθούν στον εργατικό ιστό της κοινωνίας μας.

Οι Τσιγγάνοι δεν αποτελούν και ούτε πρόκειται να αποτελέσουν “εθνικό” ζήτημα. Συνεπώς η ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων τους, η ιεράρχησή τους και οι εργατικοί και πολιτικοί αγώνες για την επίλυση τους είναι υποχρέωση και καθήκον του διεθνιστικού εργατικού κινήματος.

Στους αιώνες της συμβίωσής τους στην Ελλάδα, έδωσαν πολλά στην οικονομία, στον πολιτισμό, στους εθνικούς αγώνες (4 τσιγγάνοι ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας) και στους κοινωνικούς αγώνες.

Έτσι σήμερα απαιτείται το εργατικό κίνημα να παλέψει για τα παρακάτω αιτήματα:

1ον: Για την πολιτογράφηση όλων των ανιθαγενών και απατρίδων Τσιγγάνων που ζουν στη χώρα μας, αιώνες τώρα.

2ον: Για την άμεση αντιμετώπιση του στεγαστικού τους αδιεξόδου με τη δημιουργία δεκάδων οργανωμένων κάμπινγκ για τους νομάδες. Στη συνέχεια και παράλληλα, χορήγηση δημόσιων εκτάσεων και στεγαστικών δανείων για κατοικία στους άστεγους.

3ον: Για την αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τις κοινότητες των Roma, την επέκταση της κοινωνικής τους Ασφάλισης και της ευνοϊκής ρύθμισης των προβλημάτων των μικρογυρολόγων εμπόρων Roma.

4ον: Για την ίδρυση εκατοντάδων σχολείων μέσα στους τσιγγάνικους καταυλισμούς και τον άμεσο διορισμό 2000 δασκάλων και νηπιαγωγών, επιμορφωμένων ειδικά για την εκπαίδευσή τους.

5ον: Για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού των ενήλικων Roma, καθώς και την επαγγελματική τους κατάρτιση, μέσα από προγράμματα της ΓΓΛΕ, του Υπ. Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

6ον: Για την εφαρμογή από το κράτος μιας πολιτικής η οποία να αναγνωρίζει το δικαίωμα τού να ανήκει κάποιος σε μια πολιτισμική ομάδα, καθώς και του δικαιώματος να ενταχθεί, να ενσωματωθεί ή και να αφομοιωθεί, αν θέλει, σε μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα, χωρίς να υφίσταται κοινωνικές διακρίσεις.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των κοινωνικών στόχων είναι:

Πρώτον, η ενότητα και συγχώνευση των Ελλήνων εργατών με τους Τσιγγάνους εργάτες κι εργάτες γης, σε κοινές, ενιαίες εργατικές οργανώσεις, συνδικάτα, συλλόγούς και κόμματα. Όχι στους ξεχωριστούς, “εθνικά” καθαρούς συλλόγους.

Δεύτερον, ο κοινός αγώνας των εργατών, μαζί με τους Τσιγγάνους εργάτες για πλήρη οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική και νομική ισοτιμία στην πράξη.

Τρίτον, οι κοινοί αγώνες ενάντια στους εθνικισμούς των αστικών τάξεων και των γραφειοκρατών. Η ενότητα και όχι η ενίσχυση των εθνικών και πολιτισμικών διαφορών και της απομόνωσης. Όχι στο σκιάχτρο του “αφομοιωτισμού”.

Τέταρτον, ο αγώνας για μια άλλη κοινωνία, χωρίς τις “πηγές” του αντιτσιγγανισμού, τις ταξικές δομές, την εκμετάλλευση, την καταπίεση και τις διακρίσεις.

Ντούσας Δημήτριος  

Mέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ

Δάσκαλος- Ερευνητής και Μελετητής της Ζωής των Roma.

Κίνηση Αλληλεγγύης στους Απαθλιωμένους Έλληνες Τσιγγάνους


Τελευταία ενημέρωση

02 Ιουλίου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)